«Καλπάζει» η γρίπη: Προσοχή στα ύποπτα συμπτώματα- Οδηγίες προστασίας

'Ερχονται 50.000 εμβόλια την επόμενη εβδομάδα - Μέχρι και τα τέλη Μαρτίου θα παρατηρείται έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα

202

Απότομα κορυφώθηκε «κορυφώθηκε φέτος το ενδημικό κύμα της γρίπης» ενώ τα θύματα του φονικού ιού Η1Ν1  δεν ανήκαν όλα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η δραματική αύξηση των νεκρών από τη γρίπη σημειώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα στη χώρα μας καθώς η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση, προεξάρχοντος του επικίνδυνου στελέχους Η1Ν1. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 39, ανάμεσά τους και παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι από τον ιό είναι πλέον 39 και πρόκειται για συνανθρώπους μας από 25 ετών και πάνω.

Τα 50.000 επιπλέον εμβόλια που έχουν ήδη παραγγελθεί με εντολή του υπουργείου Υγείας αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μοιραστούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξουν νέοι εμβολιασμοί. Είναι όμως, παράλληλα, αρκετά πιθανό τα 50.000 αυτά εμβόλια να μην χρειαστούν καν αφού μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη καλυφθεί.

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι το 84% από τους ανθρώπους που έχουν χάσει μέχρι στιγμής δεν είχαν εμβολιαστεί, παρά το ότι πολλοί από αυτούς συγκαταλέγονταν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να γίνει μία ακόμη καμπάνια που θα ωθεί τους πολίτες στο να εμβολιαστούν.

Προσοχή στα συμπτώματα

Άμεσα υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, ξερόβηχας είναι τα «θορυβώδη συμπτώματα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, που δείχνουν ότι ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τη γρίπη.

Ο εμβολιασμός, παρόλο που ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωστή πρόληψη έχει παρέλθει, παραμένει το απόλυτο «όπλο» απέναντι στην προσβολή από τη γρίπη, μαζί με ατομική υγιεινή, αποφυγή του συγχρωτισμού και όταν κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης καλείται να παραμένει στο σπίτι τόσο για δική του προστασία όσο και για τη μείωση της διασποράς του ιού.

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μέτρα προστασίας

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι:

  • καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
  • τακτικό πλύσιμο χεριών
  • βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
  • όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και καλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν καθώς το 82% όσων έχουν νοσήσει δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept