Αυτοί είναι οι πιο υγιείς λαοί στον κόσμο-Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα

419

Ίσως να οφείλεται στο gazpacho ή την paella, καθώς η Ισπανία μόλις ξεπέρασε την Ιταλία και βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τους πιο υγιείς ανθρώπους στον κόσμο.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την έκδοση του 2019 του Bloomberg Healthiest Country Index, η οποία κατατάσσει 169 οικονομίες σύμφωνα με παράγοντες που συμβάλλουν στη γενική υγεία. Η Ισπανία κατέλαβε την έκτη θέση στο προηγούμενο εύρος, που δημοσιεύθηκε το 2017.

Τέσσερα επιπλέον ευρωπαϊκά έθνη ήταν μεταξύ των κορυφαίων 10 το 2019: Ισλανδία (τρίτη θέση), Ελβετία (πέμπτη), Σουηδία (έκτη) και Νορβηγία (ένατη). Η Ιαπωνία ήταν το πιο υγιές ασιατικό έθνος, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από την έρευνα του 2017 στην τέταρτη θέση και αντικατέστησε τη Σιγκαπούρη, η οποία έπεσε στην όγδοη θέση. Η Αυστραλία και το Ισραήλ κατατάσσονται στα 10 κορυφαία κράτη σε έβδομη και 10η θέση.

bloomberg

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, χάνοντας έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Bloomberg (ήταν το 2017).

Το πρακτορείο Bloomberg καταρτίζει τον κατάλογο με βάση το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και το πως αυτό μειώνεται από ορισμένους παράγοντες (μεταβλητές).

Τέτοιοι παράγοντες είναι λ.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό κ.λπ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων θανάτων από ναρκωτικά και των αυτοκτονιών.

Οι 27 από τις 30 χώρες με την χειρότερη υγεία παγκοσμίως βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Οι υπόλοιπες τρεις είναι η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept