Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο μαστού

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1/2 αποζημιώνεται από την Κοινωνική Ασφάλιση

178

Συνεχίζει να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος σωτήριας εξέτασης για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, παρά την με σχετική υπουργική απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου με την οποία ρυθμίστηκε η κοστολόγηση των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1/2 (ΦΕΚ-12/09/2018, Αρ. Φύλ. 3969).

Σε επιστολή που έχει αποστείλει στον  υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» επισημαίνει την κρισιμότητα της τελικής ρύθμισης του θέματος δεδομένου ότι εκατοντάδες γυναίκες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης των συγκεκριμένων βιοδεικτών, αφού υπολογίζεται στο ποσό των 700 έως 800 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1/2 αποζημιώνεται από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η σημασία των συγκεκριμένων βιοδεικτών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για τη διερεύνηση της πιθανότητας μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών, για την αξιοποίηση της πληροφορίας ως προς την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και την πρόβλεψη του βαθμού ανταπόκρισης της ασθενούς σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες και για την αξιοποίηση της πληροφορίας για τον προσδιορισμό των μελών της οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις πλέον κατάλληλες επιλογές πρόληψης.

Παρότι το ελληνικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε τη σχετική υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση των βιοδεικτών για τις μεταλλάξεις BRCA 1/2, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έκτοτε αυτό το πρώτο βήμα, έχει μείνει μετέωρο καθώς η διαδικασία αποζημίωσης και ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη. Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας», αναφέρει το «Άλμα Ζωής» στην επιστολή προς τον κ. Ξανθό.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1/2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept