Πάνω από 10.000 ασθενείς πάσχουν από νεφρική νόσο τελικού σταδίου στην Ελλάδα

121

 Περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο και μάλιστα το 1/3 εξ αυτών δεν το γνωρίζει.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με το μήνυμα «Υγεία νεφρών για όλους και σε όλο τον κόσμο», στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας με τη Διεθνή Νεφρολογική Εταιρεία (International Society of Nephrology, ISN) και τη Διεθνή Ομοσπονδία των Ιδρυμάτων Νεφρού (International Federation of Kidney Foundations, IFKF).

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε και έτσι μετά την ηλικία των 65 χρόνων η συχνότητα εμφάνισης της σχεδόν τριπλασιάζεται και η βαρύτητά της ποικίλλει.

Στη χώρα μας πάνω από 10.000 ασθενείς πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, οι οποίοι για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό,  περιτοναϊκή κάθαρση ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών σε πολλά όργανα όπως, στα οστά , στα αγγεία και κυρίως στην καρδιά.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ατόμων,  που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται μέχρι το 2030 ο αριθμός των ασθενών τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση θα φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο,  περίπου διπλάσιος από τον αριθμό τους το 2010.  Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι με νεφρική νόσο χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο ενώ το κόστος από τη χρόνια νεφρική νόσο σε όλο τον κόσμο είναι δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών και του υψηλού κόστους της εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση) καθώς και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Οι νεφροί επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων). Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά και μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας χωρίς να έχει συμπτώματα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σημαντικό είναι να διαγνωσθεί άμεσα το πρόβλημα, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού.  Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Σημειώνεται ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι πιο συνήθεις αιτίες, αποτελώντας το αίτιο σε περισσότερες του 50% των περιπτώσεων χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Συνεπώς ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και τέλος,  στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξαιρετικής σημασίας είναι ο έλεγχος των ατόμων, και ιδιαίτερα των παιδιών, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέρθηκαν. Ενώ, πρέπει να επιστήσουμε  την προσοχή όλων στο ότι η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ).

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept