«Μπλόκο» στον Οικογενειακό Γιατρό από τη Δικαιοσύνη

Δικαιώθηκαν οι πρώτοι 64 ιατροί που είχαν προσφύγει κατά του νόµου

113

Νέο µπλόκο στον θεσµό του οικογενειακού γιατρού βάζει δικαστήριο που δικαίωσε γιατρούς των Κέντρων Υγείας και άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι προσέφυγαν ενώπιον της Δικαιοσύνης µε αιτήσεις ασφαλιστικών µέτρων προκειμένου να ακυρωθεί ο νόµος του υπουργείου Υγείας που τους υποχρεώνει να γίνουν οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του θεσµού.

Η πρώτη δικαστική απόφαση αφορά 64 γιατρούς της Αττικής, ενώ το επόµενο διάστηµα αναµένονται και νέες αποφάσεις δικαστηρίων, αφού δεκάδες άλλοι γιατροί έχουν κάνει αντίστοιχες προσφυγές.

Η απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απαγορεύει στο υπουργείο Υγείας να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθµιας να µετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς χωρίς τη θέλησή τους, παρά µόνο εάν το επιθυµούν.

Σημειώνεται ότι η 1η Υγειονοµική Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη αποστείλει «φύλλα πορείας» σε γιατρούς πολλών µονάδων ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Οµως η δικαστική απόφαση δίνει νέα τροπή στην εφαρμογή του θεσμού και αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση του θεσµού του οικογενειακού γιατρού.

Μέχρι στιγµής οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που έχουν συνάψει σύµβαση µέσω του ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν τους 700 σε όλη τη χώρα, ενώ και στις ΤΟΜΥ οι γιατροί είναι περίπου 500. Και το πρόβληµα συνεχίζει να είναι η εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν δωρεάν θα πρέπει είτε να αναζητήσουν οικογενειακό γιατρό σε δηµόσια µονάδα, δηλαδή παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, όπου δεν υπάρχει χρέωση, είτε να βρουν ελεύθερο ραντεβού σε έναν από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς µέσω του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός µάλλον σπάνιο.

∆ιαφορετικά, για να επισκεφθούν γιατρό των τριών αυτών ειδικοτήτων θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη από την τσέπη τους, ανάλογα µε τη χρέωση που κάνει ο κάθε γιατρός.

Παρά τα προβλήματα το υπουργείο Υγείας με σχετικες αποφάσεις του επιβάλλει ότι  όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό, στον οποίο και θα πρέπει να εγγραφούν ώστε να αποκτήσουν ατοµικό φάκελο υγείας.

Μπροστά στις δυσκολίες που έχουν προκύψειτ ο υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να πρόσφατα να προβεί σε νοµοθετική αλλαγή, βάσει της οποίας δεν απαιτείται µόνο οικογενειακός γιατρός από δηµόσια ΤΟΜΥ ή ιδιώτης µε σύµβαση του ΕΟΠΥΥ, για να δηµιουργηθεί ο ατοµικός φάκελος του ασφαλισµένου. Οι πολίτες µπορούν πλέον να απευθύνονται και σε ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που δεν έχουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ, για να τους εγγράψουν στο νέο σύστηµα και να τους δηµιουργήσουν τον ατοµικό φάκελο υγείας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept