Ελλείψεις αίματος για τους πολυμεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς λόγω κρουσμάτων ελονοσίας

88

Κρούσματα ελονοσίας στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει πολλούς αιμοδότες με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις αίματος για τους πολυμεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς της συμπρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, απευθύνοντας έκκληση στους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της πόλης προκειμένου να προσφέρουν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής.

«Δυστυχώς το φαινόμενο προβλέπεται να ενταθεί στο επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι θαλασσαιμικοί ασθενείς να μην μπορούν να λάβουν την ενδεδειγμένη γι αυτούς θεραπεία και να αναστατώνεται η ζωή και η καθημερινότητά τους», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Δήμου, αναφέροντας παράλληλα ότι για τις ελλείψεις αίματος ευθύνεται εν μέρει ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία των κατοίκων στη Δυτικής Θεσσαλονίκης λόγω κρουσμάτων ελονοσίας.

Σημειώνεται ότι την περίοδο των εορτών, όπως κάθε χρόνο, το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί και κατά συνέπεια να αυξηθούν τα διαστήματα μεταξύ των μεταγγίσεων, με αποτέλεσμα η αιμοσφαιρίνη των πασχόντων να φτάνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάποιες φορές επικίνδυνα για τη λειτουργικότητά τους.
Οι δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που υπάρχουν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, όπως ανέφερε ο κ. Δήμου,  χρειάζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 60 μονάδες αίματος ημερησίως για τις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών.
«Σε αυτές τις δύο Μονάδες κάνουν μεταγγίσεις 280-290 ασθενείς,  εκ των οποίων οι περισσότεροι στο Ιπποκράτειο (190). Στο Ιπποκράτειο μεταγγίζονται 20-25 θαλασσαιμικοί την ημέρα και παίρνουν ανά 15 ημέρες δύο μονάδες αίματος ο καθένας. Στο ΑΧΕΠΑ μεταγγίζονται 10-15 ασθενείς την ημέρα και παίρνουν μία μονάδα αίματος ανά 8 με 10 ημέρες, γιατί εκεί εφαρμόζεται το νέο σχήμα μεταγγίσεων, ενώ στο Ιπποκράτειο το παλιό. Το σχήμα των μεταγγίσεων ανά 8-18 ημέρες εφαρμόζεται για να μην κάνει μεγάλο ανεβοκατέβασμα η αιμοσφαιρίνη μετά τη λήψη των δύο μονάδων αίματος και για να δέχεται ο ασθενής συνεχώς φρέσκο αίμα/ρυθρά κάθε βδομάδα και όχι κάθε 15 ημέρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την έλλειψη, ίσα ίσα που μπορεί κάποιος να πάρει τρεις αντί για τέσσερις μονάδες αίματος τον μήνα και να έχει καλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης», εξηγεί ο κ. Δήμου.
«Τη χρονική περίοδο των εορτών του Πάσχα αλλά και μετέπειτα,  τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να υπάρξουν ακόμα πιο σοβαρές ελλείψεις. Κάνουμε έκκληση στους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες της πόλης και να προσφέρουν το αίμα τους, ένα πολύτιμο δώρο ζωής», τονίζει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept