Δημόσια Υγεία: 6,6 δις λιγότερα στα χρόνια της κρίσης

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά για την υγεία τους και... Υγεία δεν έχουν

170

Σταθερή μείωση της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία καταγράφουν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την ιδιωτική δαπάνη η οποία δεν ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς μείωσης.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύνεται και στατιστικά ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά την υγεία τους, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν μένουν υγειονομικά ακάλυπτοι. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους 10 Έλληνες δήλωσε ότι οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται από το υπάρχον σύστημα Υγείας, κυρίως για οικονομικούς λόγους, όπως αναφέρεται στην τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Μάλιστα το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 18% ανάμεσα στα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας, από το 2009 μέχρι σήμερα, η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία έχει μειωθεί κατά 42,8% (από 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα 8,8 δις). Αντίθετα, η ιδιωτική δαπάνη μειώθηκε το ίδιο διάστημα μόνο 20% (από 7 δις στα 5,6 δις).

Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία 5ετία, και παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, οι ιδιωτικές πληρωμές παραμένουν σταθερά στο 35% περίπου του συνόλου των δαπανών Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι  τα τελευταία χρόνια, 5 δισεκατομμύρια ευρώ βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «μειώνεται η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση ενώ αυξάνεται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα». Η γενική κυβέρνηση συνεισφέρει 3,9 δις στις δαπάνες Υγείας και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης 4,8 δις.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περικοπές στην Υγεία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept