Ποιες αρρώστιες μεταφέρουν τα κουνούπια

117

 TSIMPHMA-KOYNOYPIOY

Ζωύφια όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια και κοριοί είναι φορείς ιών που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται από τέτοια τσιμπήματα. Το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές είναι η ελονοσία.
Στην Ελλάδα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων παρόμοιων νοσημάτων είναι οι λοιμώξεις από τον ιό του δυτικού Νείλου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αλλά και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιούν για τις συνέπειες της ραγδαίας εξάπλωσης του νοσήματος, χαρακτηρίζοντάς το «σιωπηλό κίνδυνο». Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και στην Ευρώπη, το κύριο βάρος συνεχίζουν να το επωμίζονται οι χώρες του Νότου. Κατά κύριο λόγο πλήττονται οι φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες του κόσμου και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των νοσημάτων αυτών, ότι πλήττουν τους πιο φτωχούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept