Ναυτία ταξιδιού: 4 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

192

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί με αυτό οι διακοπές όμως όλα τα ωραία κάποιες στιγμές , έχουν και δυσκολίες .Χαρακτηριστικό για κάποιους στα ταξίδια είναι  η ναυτία του ταξιδιού . Οι ζαλάδες και οι τάσεις εμετού είναι μερικά από τα συμπτώματα που  επηρεάζουν και είναι αιτία πολλές φορές για να αποφεύγουμε τα μακρινά ταξίδια.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μπούσουλας και αν τα ακολουθήσουμε θα περιορίσουμε και θα μειώσουμε τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Καθίστε στη σωστή θέση

 

Προτιμήστε τα μεγαλύτερα αεροπλάνα από τα μικρά καθώς η αίσθηση της ναυτίας είναι μικρότερη σε αυτά. Εάν ταξιδεύετε με καράβι, προσπαθήστε να επιλέγετε θέσεις στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση. Μέσα στο αυτοκίνητο προτιμήστε την θέση του συνοδηγού. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθίσετε στα πίσω καθίσματα καθώς είναι πιο δύσκολο να κοιτάτε έξω από το παράθυρο.

 

Έχετε το βλέμμα σας στον δρόμο και στον ορίζοντα

 

 

Η ειδικός Louisa Murdin επισημαίνει ότι η απόσπαση της προσοχής και η ενασχόληση με διάφορα πράγματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, θα επιδεινώσει σημαντικά την ναυτία. Μην διαβάζετε βιβλία, ούτε να κοιτάτε το κινητά σας τηλέφωνα. Αντιθέτως, προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε μια ευθεία. Επίσης, δεν είναι πάντα προφανές αλλά οι συζητήσεις με άλλα άτομα δεν βοηθούν, καθώς όταν μιλάμε, τείνουμε παράλληλα να κουνάμε το κεφάλι μας και να το στρέφουμε προς το μέρος του συνομιλητή μας. Η μουσική, έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών, ότι βοηθάει. Επίσης, η νικοτίνη χειροτερεύει την κατάσταση ζάλης όπως ακριβώς κάνει ένα γεύμα ή το αλκοόλ πριν από το ταξίδι.

 

Πάρτε τα κατάλληλα φάρμακα

 

Τα φάρμακα, τα οποία περιέχουν σκοπολαμίνη (φαρμακευτική ουσία) μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όπως και τα αντισταμινικά, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση καθώς και υπνηλία. Δεν ενδείκνυνται προφανώς, ενώ οδηγείτε. Η κινναριζίνη που περιέχεται σε άλλα φάρμακα, τα οποία προτείνονται για την ζαλάδα των ταξιδιών, έχει λιγότερες παρενέργειες. Πάρτε το φάρμακο δύο ώρες πριν το ταξίδι σας. Κάποιοι προτείνουν ακόμη το τζίντζερ, ως λύση κατά της ζαλάδας, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για την δράση του. Ομοίως, δεν υπάρχουν έρευνες για την αποτελεσματικότητα των περικαρπίων, που λένε ότι αποτρέπουν την ζαλάδα μέσω της πιεσοθεραπείας.

 

Ρυθμίστε την αναπνοή σας

 

 

«Ο έλεγχος της αναπνοής σας είναι όσο αποτελεσματικός όσο ένα φάρμακο» λέει ο Dr. Golding, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ. «Εάν εστιάζετε στην αναπνοή σας, είστε σε θέση να αποτρέψετε τον εμετό. Κρατήστε την αναπνοή σας σταθερή σε φυσιολογικούς ρυθμούς» προσθέτει. Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept