Γιατί ο ΕΟΔΥ αυστηροποιεί τα τεστ για τον κοροναϊό

176

Ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να αυστηροποιήσει τα κριτήρια για το ποιος θα κάνει το τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα τι ορίζεται ως κρούσμα.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ υποπτα κρούσματα που πρέπει να κάνουν το τεστ είναι ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η μόνη λύση για όσους ανησυχούν ότι εκδηλώνουν ελαφρά συμπτώματα κοροναϊού και δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές -για πιθανό κρούσμα και εργαστηριακή εξέταση- που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Ηδη γνωστές ιδιωτικές κλινικές και όμιλοι εργαστηρίων έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν χώρους για να υποδέχονται ιδιώτες με ελαφριά συμπτώματα που επιθυμούν να κάνουν την εξέταση, με το κόστος να φτάνει έως και τα 300 ευρώ. Πάγια θέση του ΕΟΔΥ είναι πως τα άτομα με ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται να κάνουν την εξέταση για τον κορονοϊό και πως πρέπει, προληπτικά, να τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σημειώνεται ότι αυτή η απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με τα κρούσματα στη χώρα μας, αφού δεν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τον ακριβή αριθμό

Ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε σχετικά ότι «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου». Με αυτή τη φράση επισήμανε τον κίνδυνο το τεστ να βγει αρχικά αρνητικό, ενώ σε λίγες ημέρες -κατά τη φάση της επώασης- θα μπορούσε να βγει θετικό στον κοροναϊό…

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept