Πότε πρέπει φορούν μάσκες όσοι ζουν σε πολυκατοικίες

943

Θα πρέπει να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας κάθε φορά που μπορεί να έρθετε σε επαφή με άτομο με το οποίο δεν μένετε στο ίδιο σπίτι και όχι μόνο όταν πηγαίνετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπου μπορεί να συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι (π.χ. ένα κατάστημα).

Για όσους ζουν σε διαμερίσματα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπου μπορεί να συναντήσουν κάποιον από τους υπόλοιπους ενοίκους.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ουσιαστικά, δεν μοιράζεστε το χώρο με τους γείτονες από τα άλλα διαμερίσματα. Αν κάποιος από αυτούς (ή εσείς οι ίδιοι) είναι άρρωστος, φυσιολογικά δεν θα μεταδώσετε τον ιό ο ένας στον άλλο. Αν, όμως, συναντηθείτε στον διάδρομο ή σε κάποιο άλλο κοινόχρηστο χώρο, αυτό γίνεται πλέον πολύ πιθανό.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν φεύγετε από το κτίριο ή αν απλώς κατεβείτε τις σκάλες για να πετάξετε τα σκουπίδια, καλό θα είναι να φορέσετε μάσκα μόλις βγείτε εκτός του διαμερίσματός σας.

«Έχει να κάνει με την πιθανή έκθεση στους γείτονες και την έλλειψη ελέγχου σε αυτό το θέμα. Σε ένα περιβάλλον που μπορείτε να ελέγξετε, δε χρειάζεται να φοράτε μάσκα. Από τη στιγμή, όμως, που βγαίνετε από το διαμέρισμά σας, ο έλεγχος παύει να υφίσταται», αναφέρει η Suzanne Willard, αναπληρώτρια κοσμήτορας παγκόσμιας υγείας και κλινική καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Rutgers.

Σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο, καθώς οι μάσκες μπορεί να μην είναι άνετες, να ζεσταίνουν ή να δυσκολεύουν την αναπνοή αυτού που τη φοράει, ενώ ακόμα και η όλη διαδικασία εφαρμογής της μόνο και μόνο για να πας να πάρεις την αλληλογραφία σου μπορεί να είναι ενοχλητική ή μια άβολη κοινωνικά κατάσταση.

«Απαιτείται να συμπεριφερόμαστε με ένα τρόπο που μπορεί να φαίνεται αγενής, απόμακρος ή ψυχρός. Το σημαντικό, όμως, είναι να θυμόμαστε ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για όλους. Επομένως, βάζουμε μάσκα κάθε φορά που βγαίνουμε από το διαμέρισμα, ακόμα κι αν φαίνεται χαζό», εξηγεί η καθηγήτρια στη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rutgers.

Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, πως θα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι μάσκες δεν αντικαθιστούν την κοινωνική απόσταση, αντιθέτως τη συμπληρώνουν. Άρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων από τους άλλους. Αν, τέλος, τύχει να μην συναντήσετε κανέναν στην έξοδό σας από το σπίτι, δε θα χρειαστεί να πλύνετε τη μάσκα σας, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept