Μην το παρακάνετε με το νερό, τώρα που έχει ζέστη! Δείτε τι μπορεί να προκαλέσετε στον οργανισμό σας

1.803

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε πολύ νερό ειδικά τώρα που έχει πιάσει ζέστη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πρέπει να πίνουν λιγότερο, προκειμένου να μην πάθουν υπονατριαιμία.

Τι είναι η υπονατριαιμία; «Πρόκειται για την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών μετά από υπερβολική πρόσληψη νερού”, εξηγεί ο Ryan Seltzer, αναπληρωτής ερευνητής στο Exercise Physiology Research Laboratory at UCLA School of Medicine στην Ιατρική Σχολή UCLA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα “επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου”, λέει η διατροφολόγος Marie Spano. «Η χρόνια υπονατριαιμία σχετίζεται με επιπλοκές, όπως η ναυτία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ευερεθιστότητα και η αδυναμία, ενώ η οξεία υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις και έντονους πονοκεφάλους”, λέει ο Seltzer. “Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις”.

“Η υπονατριαιμία που σχετίζεται με την άσκηση είναι πιο συχνή στα άτομα που κάνουν ασκήσεις μεγάλης έντασης, όπως οι μαραθώνιοι” λέει ο Seltzer. Η Marie Spano προσθέτει μάλιστα ότι η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε εκείνους που κάνουν πιο κακούς χρόνους σε αγώνες.

Πώς θα καταλάβεις αν το παρακάνεις με το νερό; Πριν από την άσκηση, η Spano συμβουλεύει, να ζυγιστείς με ελάχιστα ρούχα, αφού έχεις πάει πρώτα τουαλέτα. Στη συνέχεια, ζυγίσου αμέσως μετά την άσκηση με ελάχιστα πάλι ρούχα. “Δεν πρέπει να ζυγίζεις περισσότερο μετά την άσκηση”, λέει. Εάν ζυγίζεις παραπάνω, ίσως θα πρέπει να μειώσεις λίγο την ποσότητα νερού που πίνεις. Για μεγαλύτερη σιγουριά πάντως συμβουλεύει να επισκεφθείς το γιατρό σου το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept