Κορονοϊός και γρίπη: Τι θα γίνει όταν… συνυπάρξουν;

741

Δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οι Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης), αναφέρθηκαν στα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και του COVID-19 δεδομένα, λέγοντας πως αρχικά οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο θεώρησαν ότι και ο κορονοϊός «είναι κάτι σαν τη γρίπη». Όμως, σύντομα έγινε κατανοητό πως ο COVID-19 είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Επίσης, σε αντίθεση με τη γρίπη, δεν είναι εποχική νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων και το καλοκαίρι σε ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και Ελλάδα.

 

Τι θα γίνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι πως από το φθινόπωρο, με το κρύο προ των πυλών, θα πρέπει -για πρώτη φορά!- να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη γρίπη με τη νέα νόσο. Υπάρχουν, ακόμη, μεγάλη ανησυχία και πολλές απορίες σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει τον COVID-19 – και, φυσικά, το αντίστροφο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση η συν-λοίμωξη με τη γρίπη; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τον κορονοϊό ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο του κορονοϊού θα μειώσουν τα κρούσματα ή τις επιπτώσεις της γρίπης;

Προς το παρόν είναι σημαντικά και σίγουρα δύο πράγματα, όπως τονίζουν οι ειδικοί καθηγητές:

Α) Πως απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ και δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ κορονοϊού και γρίπης, που έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Β) Μια «κακή» σεζόν γρίπης -λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο- σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αύξηση τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και ΜΕΘ.

 

Ομοιότητες και διαφορές

– Η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, ενώ ο COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση και η διάκριση των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό είναι, λοιπόν, σημαντική για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν.

– Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης βοηθά στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας. Αν και η υποστηρικτική αντιμετώπιση για τη γρίπη και τον COVID-19 είναι παρόμοια, οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν. Εάν ο ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντιιική αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν COVID-19 είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

– Ορισμένα άτομα με COVID-19 κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης χωρίς να μάθουν γρήγορα ποιον ιό έχουν μπορεί να αποδώσουν κατά λάθος τα συμπτώματά τους στη γρίπη και να μη λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της νόσου και, δεδομένων των παρόμοιων συμπτωμάτων, θα χρειαστεί συστηματικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου γρίπης.

 

Μπορούμε να περιορίσουμε τη γρίπη μαζί με τον κορονοϊό;

Πιθανόν η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές ενάντια στον COVID-19 να μειώσουν, επίσης, τη μετάδοση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Αυτό φαίνεται να ισχύει, π.χ., στην Ταϊβάν, όπου διαπίστωσαν μείωση των περιπτώσεων σοβαρής γρίπης, πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και θανάτων από πνευμονία.

Η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα κορυφώνεται η εποχή της γρίπης μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το τι μπορεί να περιμένουμε στο βόρειο ημισφαίριο στην προσεχή σεζόν της γρίπης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές , παρατηρείται μια απίστευτα ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα της COVID-19 όπως η Βραζιλία, όμως σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι στρατηγικές ελέγχου του COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωση και των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι ο COVID-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών.

Ο επικείμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε το ενδιαφέρον για τα εμβόλια γρίπης, τα οποία μπορεί να συγκρατήσουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη εδώ και πολύ καιρό δεν είναι ικανοποιητικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept