ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ! Οι πιο συχνές παθήσεις που απειλούν τα μάτια μας

190

eye-new-2-660
Η όραση είναι αναμφισβήτητα εκείνη από τις πέντε αισθήσεις στην οποία έχουμε μάθει να βασιζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη στην καθημερινότητά μας.

Εντούτοις, λίγοι γνωρίζουμε από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν τα μάτια μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Οι παθήσεις στα μάτια, αποτελούν ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα, αφού  υπολογίζεται ότι ”χτυπούν” έναν στους τρεις μετά από κάποια ηλικία.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ματιών;
Μάθετε τα πάντα στο άρθρο που ακολουθεί.
 
Ανατομία του ματιού!
Η ανατομία του ματιού είναι πολύπλοκη. Οι βασικές δομές του περιλαμβάνουν:
Κερατοειδούς
Ίριδα
Ωχρά κηλίδα
 Οπτικό νεύρο: συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και μεταφέρει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που σχηματίζονται από τον αμφιβληστροειδή προς τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου
Γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων των ματιών που αναπτύσσονται λόγω της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης (ΙΟΡ) εντός του οφθαλμού. Η αυξημένη πίεση επηρεάζει το οπτικό νεύρο και μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης.
Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλλά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο της νόσου.
Καταρράκτης
Ο καταρράκτης είναι μια ανώδυνη θόλωση του φακού του ματιού που προκαλεί θολή όραση. Οι αιτίες του καταρράκτη περιλαμβάνουν το διαβήτη, τραύμα, κάποια φάρμακα και η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)
Η ωχρά κηλίδα είναι μια ασθένεια των ματιών που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 και καταστρέφει σταδιακά την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς.
Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής (ιστός στο πίσω μέρος του ματιού) διαχωρίζει (αποκολλάται) από τις υποκείμενες δομές της. Οι παράγοντες κινδύνου για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν την μυωπία ή την επέμβαση μετά από καταρράκτη.
πηγή: www.emedicinehealth.com
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept