Πέτρες στα νεφρά: Δείτε τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται

481

Αν αισθάνεστε έναν πόνο στην κάτω κοιλιακή ή βουβωνική χώρα που έρχεται κατά κύματα αλλά κυμαίνεται και  σε ένταση, ενώ παράλληλα, νιώθετε πιο συχνά την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα,  ίσως πρέπει να προβληματιστείτε.

Είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνουν όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά.

Μην επαναπαύεστε πιστεύοντας οτι σε κάθε περίπτωση μπορεί το σώμα  να τις αποβάλλεται με την ούρηση.

Αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πως μια πέτρα στα νεφρά είναι πιθανό να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να κινηθεί μέσα στο νεφρό ή να περάσει στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό και την ουροδόχο κύστη Τότε ο πόνος θα είναι τόσο έντονος που θα σας μείνει αξέχαστος…

Κολικός νεφρού: Συμπτώματα
Οξύς κάτω από τα πλευρά, προς το πίσω μέρος
Πόνος που “εξαπλώνεται” στην κάτω κοιλιακή χώρα και στη βουβωνική χώρα
Πόνος που “έρχεται κατά κύματα” και κυμαίνεται σε ένταση
Πόνος κατά την ούρηση
Ροζ, κοκκινωπά ή καφέ ούρα
Θολά και δυσώδη ούρα
Ναυτία και έμετος
Συνεχής ανάγκη για ούρηση
Ούρηση πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως
Πυρετός και ρίγη, εάν υπάρχει μόλυνση
Μικρές ποσότητες ούρων
Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στους νεφρούς μπορεί να αλλάξει σημείο εστίασης και ένταση, καθώς η πέτρα μετακινείται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Αντιμετώπιση
Η θεραπεία για τις πέτρες στους νεφρούς ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο αλλά και την αιτία.Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία επειδή διέρχονται από το ουροποιητικό σύστημα και θα αποβληθούν με λίγη “βοήθεια” από:
Πόσιμο νερό: Πίνετε 2-3 λίτρα την ημέρα για να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα. Αυτό θα συμβεί όταν πλέον παράγετε καθαρά ή σχεδόν διαυγή ούρα.
Αναλγητικά: Το να διώξετε  με φυσικό τρόπο μια μικρή πέτρα μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία. Για την ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ή ναπροξένη.

Εναλλακτικά, ο γιατρός σας, μπορεί να σας συστήσει ένα φάρμακο για να βοηθήσει στην αποβολή της πέτρας.

Όπως γράφει το iatropedia.gr μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και η  εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα (extracorporeal shock wave lithotripsy – ESWL) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει ισχυρές δονήσεις που σπάνε τις πέτρες σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να αποβάλλετε στα ούρα σας.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πολύ μεγάλης πέτρας: Μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική νεφρολιθοτομή περιλαμβάνει την χειρουργική εξαγωγή μιας πέτρας στα νεφρά, χρησιμοποιώντας μικρά τηλεσκόπια και όργανα που εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής στην πλάτη σας.

Χειρουργική επέμβαση στον παραθυρεοειδή αδένα: Μερικές πέτρες φωσφορικού ασβεστίου δημιουργούνται από κακή λειτουργία των παραθυρεοειδών αδενών. Όταν αυτοί οι αδένες παράγουν πάρα πολύ παραθυρεοειδή ορμόνη (υπερπαραθυρεοειδισμός) τα επίπεδα του ασβεστίου μπορεί να αυξηθούν τόσο πολύ, ώστε να σχηματιστούν πέτρες στους νεφρούς. Η επέμβαση αυτή στον αδένα σταματά τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια φαρμακευτική θεραπεία που σταματάει την υπερπαραγωγή της παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept