Πάρκινσον: "Ένας νοσεί, όλη η οικογένεια υποφέρει από τη νόσο!"

258
παρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα – εκφυλίζονται. Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται. Ο σύλλογος Ασθενών Επίκουρος Κίνηση έχει 1250 άτομα ως μέλη κι έχει ξεκινήσει κάποιες παρεμβάσεις σε συνεργασίες και με τους δήμους: Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Γαλάτσι και για ενημέρωση αλλά και για ομαδικές θεραπείες ενώ αναμένεται να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις από Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν στο Medicalland.gr
Πώς προκαλούνται τα συμπτώματα της νόσου;
Η κίνησή μας ελέγχεται από την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη. Αυτή παράγεται από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα σε μια πολύ μικρή περιοχή του εγκεφάλου, τη μέλαινα ουσία. Όταν τα κύτταρα αυτά σταδιακά πεθαίνουν, μειώνεται ανάλογα και η παραγωγή της ντοπαμίνης και χάνεται η αρμονία στην κίνησή μας. Έτσι παρουσιάζονται τα συμπτώματα της Ν. Πάρκινσον.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση. Ένας έμπειρος νευρολόγος θα διαπιστώσει αν έχετε τη νόσο, από τα συμπτώματα που θα του αναφέρεται και από την εξέταση που θα σας κάνει. Δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση που να επιβεβαιώνει τη νόσο. Υπάρχουν μόνο, εξετάσεις που θα σας συστήσει ο νευρολόγος σας, για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μοιάζουν με τη Ν. Πάρκινσον και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
Τι προκαλεί τη Ν. Πάρκινσον;
Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όμως υπάρχει συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας όπως επίσης και για την συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.
Είναι κληρονομική νόσος;
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος δεν κληρονομείται. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αρκετά γονίδια υπεύθυνα για την εμφάνιση της νόσου σε έναν πολύ μικρό αριθμό οικογενειών παγκοσμίως.
Πόσο συχνή είναι και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;
Ο μέσος όρος της ηλικίας εμφάνισης είναι τα 60 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (E.P.D.A.), περίπου το 1% των ανθρώπων σε ηλικία άνω των 60 ετών παρουσιάζει τη νόσο. Όμως, στο 10% περίπου των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν τα 50. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών και σε ποσοστό 5-10% των συνολικών ασθενών με Ν. Πάρκινσον.
Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία της νόσου ή ένας τρόπος αποτροπής της εξέλιξης της νόσου. Υπάρχουν όμως αρκετά φάρμακα που βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα για πολλά χρόνια, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.
Όταν οι δυσκολίες του ασθενή αυξάνονται τότε ένα, συνήθως, άτομο μέσα στην οικογένεια αναλαμβάνει τη φροντίδα του. Κάποιος, εκτός από σύζυγος, γιος, κόρη, αδερφός, αδερφή κλπ., αποκτά τον τίτλο, τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του «φροντιστή».Στο Πάρκινσον, οι ζωές όλων γυρνούν γύρω από την ασθένεια και τις ιδιαιτερότητες της, η καθημερινότητα αλλάζει, οι απαιτήσεις αυξάνονται και ο φροντιστής επωμίζεται την ευθύνη να κυλούν όλα ομαλά. Ο ασθενής χάνει τον έλεγχο του σώματος του και ο φροντιστής τον έλεγχο της ζωής του…
Όπως μας εξηγούν από την Επίκουρος – Κίνηση για τους ασθενείς με Πάρκινσον και τις οικογένειές τους οι φροντιστές αισθάνονται συχνά μεταξύ άλλων ανασφάλεια και φόβο  για το μέλλον του ανθρώπου τους, αγχώνονται  για την καθημερινότητα, πιέζονται ν’  ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και δυσκολίες, στενοχωριούνται για τον αγαπημένο τους, θυμώνουν.
Για το λόγο αυτό η Parkinson Care, δημιούργησε  την «Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης για φροντιστές ατόμων με Πάρκινσον», ώστε να μπορούν να μοιραστούν συναισθήματα και ανάγκες, της Parkinson Care στην Κυψέλη, οδός Σπετσών 129. Συμμετοχή στο  210 88 300 43. Υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή βοήθειας η οποία όμως είναι επί πληρωμή  90 11 40 40 34(Χρέωση σταθ. 1,23€ /1’, κιν. 1,57€ /1’)  από ψυχολόγους που έχουν ασχοληθεί ειδικά με το Πάρκινσον. Επίσης μπορούν οι ασθενείς κι οι οικογένειές τους να τηλεφωνούν στον αριθμό:
 2102224466.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept