Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της πιτυρίδας και βρίσκεται στην ανάλυση του μικροβιώματος

155

1 στις 4 γυναίκες και σχεδόν 1 στους 2 άντρες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα πιτυρίδας με εμφανή συμπτώματα ανθεκτικά στο χρόνο (πιτυρίδα που παραμένει στο τριχωτό της κεφαλής, που πέφτει σε ρούχα και μαξιλάρια, ξηροδερμία, κνησμό, λιπαρό τριχωτό). Συχνά τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και έχουν αντίκτυπο ακόμα και στην ποιότητα της ζωής, όπως κοινωνική αμηχανία, απόγνωση και άγχος…
Η πιτυρίδα είναι μια διαταραχή στην ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής και η αντιμετώπιση της παραμένει συχνά πολύπλοκη. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το στρες, το περιβάλλον, οι αλλαγές των εποχών, η ρύπανση και ο τρόπος ζωής, συνδέονται με τη σειρά τους με τη δημιουργία και την επανεμφάνιση της πιτυρίδας .
Η λύση βρίσκεται στο μικροβίωμα.
Η ανακάλυψη
Μία νέα σημαντική ανακάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες. Διευρύνοντας το πεδίο ανάλυσης πέρα από τις ήδη γνωστές αιτίες της πιτυρίδας, τα εργαστήρια της VICHY σε συνεργασία με το ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, ανέδειξαν ένα εντελώς νέο πεδίο γνώσης και κατανόησης της πιτυρίδας: το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις έγιναν αντικείμενο 3 επιστημονικών δημοσιεύσεων , που απέδειξαν ότι η πιτυρίδα συνδέεται άμεσα με μία διαταραχή της ισορροπίας του μικροβιώματος.
Η VICHY παρουσιάζει τη νέα γενιά καινοτόμων αγωγών Dercos που βασίζεται στις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες και αποδεδειγμένα αποκαθιστά την ισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής – ακόμα και σε ακραίες συνθήκες – απομακρύνοντας την πιτυρίδα, δρώντας ενάντια στην επανεμφάνισή της και προσφέροντας μοναδική καλλυντική ευχαρίστηση.
Τι είναι το μικροβίωμα;
Η λέξη που ακούγεται περισσότερο σήμερα στον κόσμο των καλλυντικών είναι το «μικροβίωμα», που αναφέρεται στο σύνολο των μικροοργανισμών: βακτηρίδια, μύκητες και ιούς, που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, αποτελούν ένα ζωντανό οικοσύστημα μέσα στο σώμα και πάνω στο δέρμα, ενώ αλληλοεπιδρούν τόσο με τον οργανισμό μας όσο και μεταξύ τους. Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε εκατό τρισεκατομμύρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τον αριθμό των κυττάρων του σώματος και ζυγίζει σχεδόν 2 κιλά! Για αρκετό καιρό, υπήρχε η αντίληψη πως το σύνολο των μικροοργανισμών αυτών θα πρέπει να καταπολεμάται, τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το οικοσύστημα αυτό, γνωστό ως μικροβίωμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του οργανισμού μας.
Πιτυρίδα: μια συνολική ανισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού
Το τριχωτό της κεφαλής διαθέτει το δικό του ξεχωριστό μικροβίωμα. Τα εργαστήρια της VICHY έχουν μελετήσει πλήθος μικροοργανισμών στο τριχωτό καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με το ζυμομύκητα Malassezia που συνδέεται με την πιτυρίδα. Στην πιτυρίδα, παρατηρείται μια γενικότερη ανισορροπία του μικροβιώματος. Για το λόγο αυτό, η εστίαση στο μικροβίωμα ως σύνολο, αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη αγωγών που είναι πιο αποτελεσματικές και μακροπρόθεσμα.
Τι συμβαίνει;
Όταν το μικροβίωμα διαταράσσεται, ορισμένοι ζυμομύκητες, όπως ο Malassezia αλλά και βακτήρια πολλαπλασιάζονται δυσανάλογα. Αυτό οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος και σε υπερβολική επιτάχυνση της κυτταρικής ανανέωσης, που οδηγεί σε αυξημένη απολέπιση, εντονότερη πιτυρίδα και κνησμό.
Μπορούμε να επέμβουμε;
Το μικροβίωμα είναι μεταβλητό, σε αντίθεση με το DNA που δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε πραγματικά να επέμβουμε στο μικροβίωμα για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και τη βιοποικιλότητα της σύστασής του, όταν αυτές έχουν υποστεί βλάβη.
Πως;
Η μοριακή ταυτοποίηση των βασικών μικροοργανισμών που εμπλέκονται στην πιτυρίδα, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων αγωγών, ώστε να μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στο μικροβιακό οικοσύστημα του τριχωτού για μια συνολική αποτελεσματική δράση κατά της πιτυρίδας και της επανεμφάνισής της.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept