Στη διάθεση της επιστήμης 30 εγκέφαλοι Ελλήνων

108

 Εγκέφαλος

Τριάντα Έλληνες από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Κρήτη αποφάσισαν να δωρίσουν μετά θάνατον τους εγκεφάλους τους στην Πανελλήνια Βιοτράπεζα Νευρολογικών νοσημάτων με σκοπό να γίνουν μελέτες για νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ήδη η ΠΑ.ΒΙ.Ν.Ν που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια έχει στην διάθεση της για έρευνα και μελέτη 20 εγκεφάλους που έγιναν δωρεά από το 1995 και είναι εγκέφαλοι που το 80% αυτών είναι από ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΒΙ.Ν.Ν, ιατρός-παθολογοανατόμος, επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ Δοξάκης Ανεστάκης, ο όρος βιοτράπεζα εγκεφαλικού ιστού (Τράπεζα Εγκεφάλων) αφορά υποδομές, στις οποίες φυλάσσονται, υπό κατάλληλες συνθήκες, τόσο φυσιολογικοί όσο και παθολογικοί εγκέφαλοι, που προέρχονται είτε από τον γενικό πληθυσμό είτε από ένα συγκεκριμένο υποσύνολο του πληθυσμού, όπως π.χ. ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept