Έρπης ζωστήρας : Κάτω από ποιες συνθήκες…αφυπνίζεται

622

Ο έρπης ζωστήρας συνηθισμένη λοίμωξη του νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται με  εξανθήματα που συνήθως “ζώνουν” τη μία πλευρά του σώματος. Το 25-30% των ανθρώπων θα εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή της ζωής τους. Εμφανίζεται πιο συχνά μετά τα 50 και ακόμη πιο συχνά σε ηλικιωμένα ή ανοσοκατασταλμένα άτομα. Έχει κοινή βάση με την ανεμοβλογιά αφού προκαλούνται από τον ίδιο ιό, τον Varicella Zoster Virus (VZV).Άλλωστε την πρώτη φορά που κάποιος προσβάλλεται από τον ιό VZV, η λοίμωξη εκδηλώνεται ως ανεμοβλογιά.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίσει τον ιό, αυτός, δεν εξαφανίζεται αλλά αποικεί κάποιο νεύρο κοντά στον νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο. Εκεί παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμα και για δεκαετίες και μπορεί να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα.

Το στρες, η εκθεση στο ψύχος αλλά και η προχωρημένη ηλικία, συνδέονται με την επαναδραστηριοποίηση του ιού. Τότε , αρχίζει να έχει κινητικότητα κατά μήκος του νεύρου στο οποίο βρίσκεται. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, και έτσι εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα: πόνος, αίσθημα καύσου, φαγούρα και μούδιασμα στη περιοχή. Μπορεί να υπάρχει επίσης πυρετός, πονοκέφαλος ή γαστρεντερικές διαταραχές. Σε αυτή τη φάση η διάγνωση είναι δύσκολη ως αδύνατη.

Σε  2-3 ημέρες ο ιός μπορεί να  ξεφύγει από τα όρια του νεύρου και να περάσει στο δέρμα που βρίσκεται κοντά στο νεύρο. Έτσι εμφανίζονται χαρακτηριστικά εξανθήματα πάνω στα οποία σχηματίζονται φυσαλίδες με υγρό που τελικά σπάνε και δημιουργείται κρούστα (εφελκίδες). Τα εξανθήματα ακολουθούν την διαδρομή του νεύρου όπου ‘κρυβόταν’ ο ιός.

Η ηλικία του ασθενούς έχει σχέση με την ένταση του πόνου. Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο πόνος είναι πιο έντονος και η διάρκεια μεγαλύτερη.  Σε ασθενείς κάτω των 30 ετών, ο πόνος μπορεί να είναι ελάχιστος αλλά σε ηλικιωμένος μπορεί να γίνει αφόρητος – το 40% των ασθενών λένε ότι ο πόνος είναι ανυπόφορος “σαν ηλεκτρικό ρεύμα” ή “σαν να φλέγεται το δέρμα” τους, σημειώνει το healthyliving.gr.

Να σημειωθεί οτι ο ιός VZV μπορεί να μεταδοθεί διαμέσου της επαφής των δερματικών βλαβών του έρπητα ζωστήρα πριν αυτές γίνουν εφελκίδες σε άτομα που δεν έχουν περάσει την ανεμοβλογιά.

Η πορεία της νόσου είναι συνήθως ομαλή και οι υποτροπές σχετικά σπάνιες. Όμως, ο έρπης ζωστήρας δεν αφορά μόνο τα νεύρα. Επηρεάζει τα αγγεία και τον γαστρεντερικό σωλήνα. Και φαίνεται πως όταν οι ιός ενεργοποιείται μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα αγγεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει