ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ; Αντιμετωπίστε τον εδώ και τώρα! Υπάρχει τρόπος!

161

mesi

Πόνος στη μέση; Και όμως υπάρχουν τρόποι να λύσουν άμεσα το πρόβλημά σας!

Η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS) έχει καταρτίσει έναν πλήρη οδηγό για τον πόνο στη μέση που αφορά στους διάφορους τύπους, τα συμπτώματά του αλλά και σε μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση σώματος, στο αδέξιο σκύψιμο ή στην ανύψωση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος ή εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τύποι
Ο πόνος στη μέση εκδηλώνεται συχνότερα χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως το ισχίο.

Μερικές φορές, ο πόνος στη μέση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πάθησης όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο τραυματισμός του αυχένα δίκην μαστιγίου, η φλεγμονή στον ώμο και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος

Εάν ο πόνος στη μέση επιμένει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης:

– παραμείνετε δραστήριοι, μην απέχετε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες

– πάρτε ένα παυσίπονο εάν ο πόνος είναι ισχυρός

– εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα

Πώς αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος

Εάν ο πόνος επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Παραδοσιακές στρατηγικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στη μέση είναι οι εξής:

– λήψη ισχυρών αναλγητικών

– ειδικές ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση της στάσης του σώματος

– φυσικοθεραπεία ή βελονισμός

Η χειρουργική επέμβαση είναι η ύστατη λύση που προτείνει ο ειδικός εάν δεν έχει αποτέλεσμα καμία από τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.

Πρόληψη

Ο τρόπος που καθόμαστε, στεκόμαστε και σηκώνουμε αντικείμενα επηρεάζει τη σπονδυλική μας στήλη. Θα πρέπει να δυναμώστε τους μύες της πλάτης και της μέσης με γυμναστική. Επίσης, η γιόγκα και το οι ασκήσεις πιλάτες βοηθούν να παραμένει το σώμα ευλύγιστο. Ακόμη, μην καταπονείτε τη μέση με βαριά φορτία.

ΠΗΓΗ: Onmed

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept