ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ; Δείτε γιατί πρέπει να το σταματήσετε

588

Ο καφές εν ώρα εργασίας, είναι μια απόλαυση Λειτουργεί τονωτικά, όταν θέλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά και κατευναστικά, όταν έρχεται η ώρα του διαλείμματος. Αν φτιάχνετε καφέ στο γραφείο όμως, ήρθε η ώρα να προβληματιστείτε.

Έρευνα έδειξε ότι έως και το 90% από τα φλιτζάνια και τις κούπες του καφέ στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων είναι επικαλυμμένα με μικρόβια, ενώ το 20% των ποτηριών έχει μέχρι και υπολείμματα από… περιττώματα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, δρ. Charles Gerba, ο οποίος πραγματοποίησε την μελέτη το 1997, στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων σπάνια αλλάζουν, τα επίσης κοινόχρηστα σφουγγάρια και πετσέτες, που είναι και η βασική αιτία στην εξάπλωση βακτηρίων στα ποτήρια του καφέ.

“Βρήκαμε κολοβακτηρίδια στο 20% των φλιτζανιών καφέ πριν και στο 100% των φλιτζανιών καφέ μετά το σκούπισμα με ένα πανί ή με το σφουγγάρι πιάτων”, γράφει ο δρ. Gerba, και συνεχίζει:“Δεν βρέθηκε E. coli στις κούπες του καφέ πριν από το σκούπισμα.Aλλά το 20% των ίδιων ποτηριών ήταν θετικό για το Ε. Coli και  μετά το σκούπισμα (…) Το προβληματικό επίπεδο συνθηκών υγιεινής σε χώρους κουζίνας και χώρους προετοιμασίας καφέ είναι ανησυχητικό. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί την θέσπιση κατάλληλων υγειονομικών προδιαγραφών”.

Εάν θέλετε να αποφύγετε να πίνετε τα βακτήρια των… κοπράνων των συναδέλφων σας (!) ο δρ. Gerba συμβουλεύει είτε να παίρνετε την δική σας κούπα κάθε μέρα που επιστρέφετε στο σπίτι σας, είτε να προμηθευτείτε όλοι οι συνάδελφοι μαζί ένα κοινόχρηστο πλυντήριο πιάτων, ή τουλάχιστον ένα μικρό πλυντήριο ποτηριών.

Η μελέτη, με τίτλο «Μικροβιακή έρευνα στις κούπες του καφέ στο γραφείο και η αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου ποτηριών για την μείωση των βακτηρίων”, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό “Dairy, Food and Environmental Sanitation”.

Το 2012, μια  μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Scott Kelley από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι τα γραφεία των ανδρών είχαν “σημαντικά” περισσότερα βακτήρια από τα γυναικεία.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο δρ. Gerba, προσδιόρισε περισσότερα από 500 βακτηριακά στελέχη, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από ανθρώπινες επιδερμίδες, ρινικές, στοματικές και… εντερικές κοιλότητες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καρέκλες και τα τηλέφωνα είχαν μεγάλη αφθονία βακτηρίων, ενώ η επιφάνεια εργασίας, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή ήταν κάπως καθαρότερα. “Οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ποικιλία των βακτηρίων και των ιών όπου ζούμε και εργαζόμαστε”, δήλωσε ο δρ. Kelley.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει πολύ υψηλά επίπεδα βακτηριδίων στα smartphones μας.

Και δεν είναι μόνο γραφεία. Από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τις δημόσιες πισίνες μέχρι τους αλτήρες (βαράκια) του γυμναστηρίου και τα χαρτονομίσματα, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

“Είμαστε περιτριγυρισμένοι, ως κοινωνία, από ανθρώπινα κόπρανα”, δήλωσε στο Marketwatch ο καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης, Philip Tierno. “Οι άνθρωποι διαχέουν ό,τι έχουν στα χέρια τους, όπως και τα υπολείμματα από κόπρανα, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα”.

Ο δρ. Tierno πρόσθεσε ότι η περιττωματική ύλη θα μπορούσε να επιβιώσει για μέρες, ή και εβδομάδες στις επιφάνειες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept