Σταματήστε το αμέσως! Γιατί να μην παίρνετε ποτέ το κινητό στην τουαλέτα

3.580

Το ατελείωτο “σερφάρισμα” στο ίντερνετ ή τα παιχνίδια στο κινητό σας τηλέφωνο, στο μπάνιο, ή στην τουαλέτα, έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια αλλά οι  ειδικοί, προειδοποιούν ότι αυτά, τα λίγα, λεπτά με το κινητό στην τουαλέτα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας.

“Το να αγγίζετε το κινητό σας καθώς χρησιμοποιείτε την τουαλέτας και πριν το πλύσιμο των χεριών σας είναι μια πολύ κακή ιδέα”, λέει ο δρ. Paul Matewele, μικροβιολόγος στο London Metropolitan University. Ο ίδιος επισημαίνει πως  το κινητό γίνεται “φορέας” μικροβίων σε όλο το σπίτι.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεταφέρουμε παντού.

Η χρήση τους οπότε πολλαπλασιάζει τα μικρόβια. Κυρίως όμως σκεφτείτε τα αιωρούμενα μικρόβια στην τουαλέτα, ειδικά αφότου τραβήξετε το καζανάκι.

Επιπλέον και οι επιφάνειες στο μπάνιο, ή οι πετσέτες με τις οποίες σκουπίζετε τα χέρια σας είναι εστίες μολυνσεως.

“Το κάθισμα της τουαλέτας, οι χειρολαβές, οι νεροχύτες και οι βρύσες μπορεί να έχουν μικρόβια όπως το E. Coli. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και εντερικές ασθένειες. Έτσι καταλήγετε με διάρροια και ίσως κάποια μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη”, σημειώνει  ο δρ. Matewele.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των μικροβίων, τα κινητά θα πρέπει να παραμείνουν στην τσάντα ή την τσέπη σας, μακριά από κάθε πιθανή επαφή με μικρόβια στην τουαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά από οποιαδήποτε επίσκεψη στην τουαλέτα. “Το κυριότερο είναι να πλένετε τα χέρια σας και να διατηρείτε καθαρές επιφάνειες, όπως τα πόμολα και τα κινητά τηλέφωνα”, επισημαίνει η μικροβιολόγος καθηγήτρια Sally Bloomfield του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού.

Λάβετε υπόψη ότι  ιοί επιβιώνουν για αρκετές ημέρες σε ξηρές επιφάνειες, όπως το κινητό τηλέφωνο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept