ΣΥΝΔΡΟΜΟ TAKOTSUBO: Όταν η καρδιά ραγίζει…

372

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αναφέρει πως  μια… πλημμύρα ορμονών από έντονο στρες ή θλίψη από το δυσαναπλήρωτο κενό απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να  «αναισθητοποιήσει» την καρδιά και να προκαλέσει σπασμούς.Το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» μπορεί να προκληθεί από έντονη συναισθηματική καταπόνηση, όπως αυτή που συνοδεύει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Λέγεται αλλιώς και σύνδρομο takotsubo, ιαπωνική λέξη που σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» αφού κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.(Το σύνδρομο takotsubo είναι επίσης γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, μυοκαρδιοπάθεια από στρες.)

 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος –κυρίως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και λιποθυμία– και πλήττει συχνότερα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

Οι μέχρι τώρα γνωστές επιπλοκές του συνδρόμου, περιλαμβάνουν την προσωρινή καρδιακή ανεπάρκεια και οι επιστήμονες πίστευαν πως  η καρδιά αναρρώνει πλήρως μετά το στρεσογόνο συμβάν, όμως, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι βλάβες είναι σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept