Πνευμονικό οίδημα: Τα σημάδια που δείχνουν συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα

647

Το πνευμονικό οίδημα προκύπτει όταν  οι κυψελίδες του πνεύμονα γεμίσουν με περίσσευμα υγρού, το οποίο έχει διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα αίτια που προκαλούν το πνευμονικό οίδημα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σε αυτά που οφείλονται στην καρδιά (καρδιογενές πνευμονικό οίδημα) και σε αυτά που οφείλονται σε άλλα αίτια (μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα προκαλείται από καρδιακά προβλήματα.

Αλλά υγρό στους πνεύμονες μπορεί να συσσωρευθεί και για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της έκθεσης σε ορισμένες τοξίνεςκαι φάρμακα, ενός τραύματος στο θωρακικό τοίχωμα, καθώς και από την έντονη σωματική άσκηση ή την μακρόβια παραμονή μεγάλα υψόμετρα.

Το πνευμονικό οίδημα που αναπτύσσεται ξαφνικά (οξύ πνευμονικό οίδημα) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη.

Αν και το πνευμονικό οίδημα μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, οι πιθανότητες επιβίωσης βελτιώνονται όταν λάβετε άμεση θεραπεία τόσο για το υγρό στον πνεύμονα όσο και για το υποκείμενο πρόβλημα ταυτόχρονα.

Το συχνότερο σύμπτωμα του πνευμονικού οιδήματος είναι η δύσπνοια.
Άλλα συμπτώματα είναι: εύκολη κόπωση, αδυναμία, ζάλη και υποξία (δηλαδή χαμηλή στάθμη οξυγόνου στο αίμα).
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης είναι η χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή.

.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept