Χωρίς γιατρό πολλά νησιά: Στο έλεος του Θεού τουρίστες και κάτοικοι

166

γιατροι

Το σύστημα υγείας νοσεί και πλέον η κατάσταση -ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές- είναι στο έλεος του Θεού! Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, τείνει να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων και των τουριστών αυτών των περιοχών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας, τονίζει ότι σε αυτές τις περιοχές η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, κάτι που μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να έχει για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης επισημαίνει: «Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς».

Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Πατούλης, «ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο και χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστολής, η Τήλος, με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό. Οι Λειψοί έχουν μόνο μία νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχουν μικροβιολόγος, αγροτικός γιατρός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη, ένα νησί με 3.100 κατοίκους, υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος, στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, στη Χάλκη και στην Ανάφη ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα, σε όλα αυτά τα μέρη είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό!

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept