Οι πρώτες βοήθειες για τα τσιμπήματα στη θάλασσα

230

 assets_LARGE_t_420_54169836

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θάλασσας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα τσιμπήματα;

 

Τσούχτρες

Αν και αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των λουόμενων, δεν είναι όλες επικίνδυνες. Οι λεγόμενες μέδουσες είναι εκείνες που το άγγιγμά τους προκαλεί πόνο! Αυτές περιέχουν μια τοξίνη και ένα σκληρό όργανο μαζεμένο σαν ελατήριο. Όταν έρθουν σε επαφή με σκληρή επιφάνεια, όπως το δέρμα, οι νηματοκύστες σπάνε και το ελατήριο μπαίνει στο δέρμα, απελευθερώνοντας την τοξίνη.

Αντιμετώπιση: Αποφύγετε την τριβή της περιοχής. Ρίξτε άφθονο γλυκό νερό για να καθαριστείτε. Στη συνέχεια ρίξτε οινόπνευμα για να αδρανοποιήσετε την τοξίνη και λεπτή άμμο μόλις στεγνώσει. Εάν δεν έχετε μαζί σας οινόπνευμα, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά την περιοχή και βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Θαλάσσιες ανεμώνες

Θυμίζουν τις τσούχτρες, όμως αυτές είναι προσκολλημένες στα βράχια της θάλασσας. Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι τσούχτρες.

Αχινοί 

Παρόλο που το πάτημα ενός αχινού δεν είναι ευχάριστη εμπειρία, το καλό νέο είναι πως στη Μεσόγειο οι αχινοί δεν είναι δηλητηριώδεις. Με το πάτημα, τα αγκάθια εισχωρούν στο δέρμα, προκαλώντας πόνο, ερεθισμό και στη συνέχεια την ανάπτυξη κοκκιωμάτων.

Αντιμετώπιση: Με ένα τσιμπιδάκι, επιχειρήστε να βγάλετε τα αγκάθια, που προεξέχουν χωρίς να τα σπάσετε. Αφού καθαρίσετε την περιοχή, βάλτε επιθέματα με ξίδι.

Δράκαινα – σκορπίνα

Τα δύο αυτά είδη είναι συνήθως θαμμένα μέσα στην άμμο, γι’ αυτό και είναι πιθανόν να τα πατήσουμε. Διαθέτουν 1-2 μεγάλα αγκάθια με δηλητήριο. Μόλις τα πατήσουμε, ο πόνος είναι έντονος και το σημείο αυτό κοκκινίζει και πρήζεται. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν συμπτώματα αλλεργικού σοκ σε ορισμένους ανθρώπους.

Αντιμετώπιση: Χαράζουμε την περιοχή και ρουφάμε το δηλητήριο. Εάν είναι δυνατό, βάζουμε το σημείο που έχει πρηστεί σε πολύ ζεστό νερό ή ακουμπάμε πάνω του μια καύτρα τσιγάρου -η θερμότητα βοηθάει στην αδρανοποίηση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept