Πέθανε κατά τη διάρκεια έκτρωσης, στην Αλβανία, η άτυχη Κωνσταντίνα

325

kon

Το φως στην υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου της 16χρονης Κωνσταντίνας Αναγνώστη, από την Κρανιά της Βορείου Ηπείρου, που έσβησε πριν από 10 μήνες στους Αγίους Σαράντα, άρχισε να πέφτει μετά τις επίμονες προσπάθειες του πατέρα της, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να τα βάλει με όλους για να αποδείξει ότι το κορίτσι του δεν πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από επίσκεψη σε οδοντίατρο, αλλά πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί και υπήρξε συγκάλυψη.

Το 16χρονο κορίτσι ήταν παιδί χωρισμένων γονιών και ζούσε στην πόλη των Ιωαννίνων μαζί με τη μητέρα της. Κατά την επιστροφή της στα Γιάννενα, μια ξαφνική αδιαθεσία μέσα σε ταξί που οδηγούσε ο φίλος της μητέρας της στάθηκε μοιραία για τη ζωή της. Το παιδί μεταφέρθηκε από τον οδηγό σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου λίγη ώρα αργότερα άφησε και την τελευταία του πνοή.

Η αρχική ιατροδικαστική έκθεση είχε δείξει πως η 16χρονη ξεψύχησε από παθολογικά αίτια. Όταν, όμως, ο πατέρας της ειδοποιήθηκε για τον θάνατό της και ταξίδεψε στην Αλβανία, μόλις αντίκρισε τη σορό της, τίποτα δεν τον έπειθε ότι η ιστορία που έλεγαν ήταν αληθινή. Με όση ψυχραιμία διέθετε, απαγόρευσε να γίνει η ταφή της και ζήτησε δεύτερη νεκροψία-νεκροτομή στην Ελλάδα, η οποία προσδιόριζε ως αιτία θανάτου την εσωτερική αιμορραγία, ενώ διαπιστώθηκε πως είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα του κοριτσιού!

Ο πατέρας της Κωνσταντίνας, Γιώργος Αναγνώστης, πήρε ό,τι στοιχεία είχε από τις εξετάσεις που έγιναν στα Ιωάννινα, στα οποία φαινόταν η παραποίηση της ιατροδικαστικής εξέτασης στην Αλβανία. Ζήτησε τη βοήθεια του Συλλόγου Δικηγόρων Κατά της Διαφθοράς. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 4 ειδικούς από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστών Αλβανίας, τους Elmas Shaqiri, Zija Ismaili, Admir Sinoimati και Fatos Harito, για παραποίηση και συγκάλυψη της ιατροδικαστικής εξέτασης στο σώμα της 16χρονης κόρης του.

Από το άψυχο σώμα της 16χρονης έλειπαν ζωτικά όργανα. Είχε αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου η καρδιά της κοπέλας καθώς και μέρος του εγκεφάλου της, όπως και η μήτρα, γεγονός το οποίο καθιστούσε αντικειμενικά αδύνατη τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου, που, σύμφωνα με την πρώτη νεκροψία, ήταν εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ανευρύσματος. Έλληνες επιστήμονες σχολίαζαν πως, σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές της Ιατροδικαστικής, αφαιρούνται μόνο δείγματα των ζωτικών οργάνων και όχι ολόκληρα τα όργανα. Βέβαια, η τοξικολογική εξέταση έδειξε την ύπαρξη τριπλάσιας δόσης αναισθητικού (λιδοκαΐνης), κάτι που έδειχνε πως στην κοπέλα είχε χορηγηθεί αναισθησία για έκτρωση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept