Πανευρωπαϊκή ομπρέλα θεραπείας πόνου και ποιότητας ζωής των ασθενών από ΠΑΡΗΣΥΑ

237

καρκινος (5)
Στους «αφανείς ασθενείς» εστιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδα, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα.  Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ενώνει και φέτος 10 Οκτωβρίου τη φωνή της με αυτή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, προωθώντας το πανανθρώπινο μήνυμα κι αναλαμβάνοντας δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μητρώο ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και οργανώνει πανελλαδική συνάντηση με συλλόγους ασθενών.
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας
Με το σύνθημα “Ηidden lives, Hidden patients”, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες με την ασθένειά τους, μεταξύ των οποίων παιδιά, άτομα LGBT, οι πάσχοντες από HIV αλλά κι εκείνοι που ζουν σε περιοχές του πλανήτη, στις οποίες δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές.  αρθροσκοπηση
Όλοι οι ασθενείς είναι σημαντικοί
Τ’  όραμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ένας κόσμος με καθολική πρόσβαση σε δομές ξενώνα και παρηγορικής φροντίδας για ενήλικες και παιδιά, δεδομένου ότι:

  • Το 42 % των συνανθρώπων μας δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε σύστημα παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αυτή τη δυνατότητα.
  • Η παρηγορική φροντίδα είναι ενταγμένη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μόνο στις 20 από τις 234 χώρες (8,5 %), ενώ περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 το 66% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα επαρκούς κάλυψης από ισχυρά οπιοειδή.
  • Μόλις το 7,5% του πληθυσμού ζουν σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν επαρκή επίπεδα κατανάλωσης οπιοειδών.

Στην παρηγορική φροντίδα κανείς δεν θα πρέπει να είναι αόρατος
Υπάρχουν «κρυμμένοι ασθενείς» με «κρυμμένες ζωές», για τους οποίους η ανάγκη για παρηγορητική φροντίδα δεν αναγνωρίζεται. Οι ανάγκες των παιδιών σε παρηγορική φροντίδα συχνά παραμελούνται. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως θα επωφελούνταν από παρηγορητική φροντίδα.ασθενης
Παρηγορική φροντίδα για όλους
Η παρηγορική φροντίδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους με ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, την ασθένεια, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή τον τόπο κατοικίας. Σημειώνεται ότι το 6% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι παιδιά.
Η επιστημονική κοινότητα  καλεί όλους να μοιραστούν τους στόχους για:

  • Αύξηση της διαθεσιμότητας των ξενώνων και της παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο
  • Ευρεία συζήτηση και ανάδειξη των ελλείψεων
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης των αναγκών, σε ιατρικό, κοινωνικό, πρακτικό και θρησκευτικό επίπεδο, των ασθενών και των οικογενειών τους
  • Άντληση κεφαλαίων για τη στήριξη και την ανάπτυξη των υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο

Ειδικά για την Ελλάδα, η  ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την υποχώρηση της – ούτως ή άλλως ανεπαρκούς – παροχής υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας. Εκτός της ετήσιας καμπάνιας, που περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα και την ενημέρωση μέσω παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, αναλαμβάνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες.
 Woman-testing
Οι πρωτοβουλίες της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α  Μητρώο ασθενών (
Registry)
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό  μητρώο  καταγραφής των ασθενών που πάσχουν από Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο. Τ’ αρχεία καταγραφής ασθενών, όπως τονίζει η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, αποτελούν μία από τις βάσεις της σύγχρονης προόδου στην ιατρική επιστήμη δεδομένου ότι η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων αποτελεί την προϋπόθεση τόσο για τη μελέτη των νοσημάτων όσο και για την κριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων σε εθνικό επίπεδο. Το αρχείο καταγραφής ασθενών της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. είναι μια καινοτόμα προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, με στόχο, όπως σημειώνει, ν΄αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη αντίληψη των προβλημάτων των ασθενών που επισκέπτονται τα Κέντρα Πόνου, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και στα θεραπευτικά δεδομένα.
Αυτή η διαδικασία, όπως λένε, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός δικτύου, που θα παρέχει στοιχεία για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών και θα βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη θεραπεία τους αλλά θα διευκολύνει και την κλινική έρευνα. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να αντλούμε τέτοιου είδους δεδομένα, να επεκτείνουμε την έρευνά μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και να βελτιωθεί η θεραπευτική στρατηγική.
Τελικά, η κοινωνία ως σύνολο πετυχαίνει καλύτερη απόδοση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας παρέχοντας καλύτερη περίθαλψη και ταυτόχρονα μείωση των δαπανών. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε από την εταιρεία Pfizer Hellas.Γιατροι 9
Συνέδριο με Συλλόγους Ασθενών
Στο πλαίσιο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από την 1η μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2015, οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α με συλλόγους ασθενών από όλη τη χώρα ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών.
Στη συνεδρία της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 (ώρα 13.30-14.30) συμμετείχε και ο καθηγητής Giustino Varrassi, πρόεδρος της European League Against Pain (ΕULAP), της οποίας ένα από τα ιδρυτικά  μέλη είναι η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α και στόχο έχει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής επιστημονικής ομπρέλας θεραπείας πόνου και ποιότητας ζωής των ασθενών.
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept