Πότε το «μπούκωμα» στη μύτη είναι ιγμορίτιδα

260

Girl in winter clothing sneezing
Η ιγμορίτιδα εκδηλώνεται μετά από κρυολόγημα και οφείλεται σε μικρόβιο ή ιό. Η λοίμωξη οφείλεται σε φλεγμονή των ιγμορείων και πολύ συχνά, εμφανίζεται λόγω κάποιου ιού και στη συνέχεια ένα μικρόβιο βρίσκει το κατάλληλο έδαφος και αναπτύσσεται.
Επειδή τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, πολλοί συγχέουν το κρυολόγημα με την ιγμορίτιδα. Σε αντίθεση όμως με το απλό κρυολόγημα, στην ιγμορίτιδα υπάρχει έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή πυώδους βλέννας. Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν δηλαδή το κοινό κρυολόγημα διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, υπάρχει ιγμορίτιδα.
Στην ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να υπάρχει: βήχας, κακοδιαθεσία, δέκατα, πόνος στα δόντια, κακοσμία στόματος.
Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα: κοινού κρυολογήματος, φλεγμονών δοντιών της άνω γνάθου, επιπλεγμένων καταγμάτων του προσώπου (κατάγματα όπου συνυπάρχει τραυματισμός δέρματος), κατάδυσης σε μολυσμένα νερά ή κολύμβησης σε μολυσμένες πισίνες.
Τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιούνται για ιγμορίτιδα είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η μοραξέλα και σπανιότερα αναερόβια βακτήρια, ενώ στα παιδιά ενοχοποιούνται διάφοροι ιοί.
Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ιγμορίτιδας:
– Μη συχνάζετε σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, ειδικά σε περιόδους έξαρσης επιδημιών και μην έρχεστε σε επαφή με άτομα που έχουν ήδη κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
– Τονώστε το ανοσοποιητικό σας με καλό ύπνο, σωστή διατροφή και ξεκούραση.
-Όταν έχετε συνάχι, φροντίζετε να διευκολύνεται η αναπνοή σας, προκειμένου να αερίζονται σωστά οι παραρρίνιοι κόλποι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept