Νέο τάμπλετ – βοηθός γιατρών για λοιμωξιογόνες παθήσεις

106

ταμπλετ
Ένα τάμπλετ που αντέχει την απολύμανση με χλώριο επινόησε ομάδα εθελοντών ειδικών στην τεχνολογία σε συνεργασία με την εταιρεία Google. Το τάμπλετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο χρήστης του φοράει γάντια, καθώς και σε καταιγίδες και σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) είχαν ζητήσει προσφάτως να δημιουργηθεί ένας τέτοιου είδους ηλεκτρονικός υπολογιστής, διότι είναι απαραίτητος σε περιοχές χτυπημένες από επιδημίες όπως αυτή του Έμπολα στην Αφρική, όπου ουδείς τολμάει να βγάλει τον εξοπλισμό του για να γράψει έστω και ένα χειρόγραφο σημείωμα.
Έτσι, στην κορύφωση της παρούσας επιδημίας οι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να υπαγορεύουν οδηγίες στους ασθενείς πίσω από ένα φράχτη` τακτική που αποτελεί «σίγουρη συνταγή για λάθη», σύμφωνα με τους MSF.
Το σκόπελο αυτό υπερβαίνει το συγκεκριμένο τάμπλετ, στην δημιουργία του οποίου συμμετείχαν οι κ.κ. Πιμ ντε Βίτε από την εταιρεία Whitespell, Ντάνιελ Κάνινγχαμ από την εταιρεία Hack4Good και ειδικοί της Google.
Το τάμπλετ έχει ένα αδιάβροχο περίβλημα «εργοστασιακού επιπέδου», κατά τον κ. Άιβαν Γκέιτον, σύμβουλο επί τεχνικών θεμάτων των MSF. Μπορεί να εμβαπτιστεί σε διάλυμα 0,5% χλωρίνης που σκοτώνει τον ιό Έμπολα, αλλά είναι τόσο ισχυρό ώστε αν πέσει σε γυμνά χέρια προκαλεί χημικά εγκαύματα.
Επιπλέον, οι οξείες άκρες του τάμπλετ είναι αποσπώμενες, για να μην σκίζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ η φόρτισή του γίνεται εύκολα και ασύρματα, μέσω ενός μικροσκοπικού τοπικού σέρβερ (το μέγεθός του μετά βίας υπερβαίνει αυτό ενός γραμματοσήμου).
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να το χρησιμοποιούν για να περνάνε με ασφάλεια όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς τους, συγκρίνοντας σε βάθος χρόνου στοιχεία όπως ο καρδιακός παλμός, η εσωτερική θερμοκρασία του και τα άλλα συμπτώματά του.
Οι πληροφορίες πολλών ασθενών μαζί, εξάλλου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτυπωθεί με ακρίβεια η πορεία της εκάστοτε επιδημίας, αλλά και η εξέλιξη του υπαίτιου κάθε φορά νοσήματος. Το τάμπλετ έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε κέντρα του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, γράφει το BBC, ενώ με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του λογισμικού του μπορεί να είναι κατάλληλο και για άλλες επιδημίες, όπως αυτή της χολέρας.
 
 
 
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept