Η ημικρανία συνδέεται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

112

Wrist-Pain-as-it-is-Related-to-Typing
Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προκαλεί πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα, που συχνά συγχέουμε με την τενοντίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό στο «Plastic and Reconstructive Surgery-Global Open», αναφέρει ότι οι πάσχοντες από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν και από ημικρανίες.
Στην έρευνα του University of Texas Southwestern Medical Center, στο Ντάλας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο παθήσεων, με προσαρμογή για ορισμένους παράγοντες.
Οι ημικρανίες αφορούσαν στο 34% των ανθρώπων με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σε σύγκριση με ποσοστό 16% όσων δεν είχαν το σύνδρομο. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες, οι πιθανότητες ημικρανίας ήταν 2,6 φορές περισσότερες σε ανθρώπους με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι άνθρωποι με ημικρανίες ήταν πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και αντίστροφα. Στην ανάλυση προσαρμογής, οι πιθανότητες συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ήταν περίπου 2,7 φορές υψηλότερες σε όσους είχαν ημικρανία.
Υπήρχαν επίσης ορισμένοι κοινοί παράγοντες κινδύνου στις δύο παθήσεις, περισσότερο για τις γυναίκες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνδεόταν με μεγαλύτερη ηλικία και η ημικρανία σε μικρότερη ηλικία.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει σχέση μεταξύ του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και της ημικρανίας, με πιθανή αιτία οι δύο παθήσεις να μοιράζονται κάποιον συστημικό ή νευρολογικό παράγοντα κινδύνου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept