Βρέθηκε γονίδιο υπεύθυνο για λευχαιμία

115

Scientists working in a chemical lab.
Η ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, έγινε μετά από μελέτη κοινού γενετικού παρονομαστή σε οικογένεια που εμφάνιζε υψηλά ποσοστά εκδήλωσης της ασθένειας.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο ETV6, που αυξάνει τον κληρονομικό κίνδυνο για εκδήλωση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, με τον ίδιο τρόπο που το γονίδιο BRCA -γνωστό και ως «γονίδιο της Αντζελίνα Τζολί»- αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κρις Πόρτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», εντόπισαν μια άγνωστη έως τώρα κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη στο ETV6, η οποία αυξάνει σημαντικά τη γενετική προδιάθεση για εκδήλωση της νόσου.
Η έγκαιρη διάγνωση της μετάλλαξης στο εν λόγω γονίδιο θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και άρα να την αντιμετωπίσουν καλύτερα. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών.
 
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept