Τι είναι η LCH;

247
 non_langerhans_cell_histiocytosis1
Η LCH (Ιστιοκύττωση του Κυττάρου του Langerhan) είναι μία σπάνια νόσος που κυρίως προσβάλλει τα παιδιά. Παρακολουθείται στα ογκολογικά / αιματολογικά κέντρα παιδιατρικών Νοσοκομείων, υπό την επίβλεψη Παιδιάτρων Ογκολόγων. Η ασθένεια πρωτοπαρουσιάστηκε στην ιατρική βιβλιογραφία στις αρχές του αιώνα. Παρόλο που οι γιατροί έχουν στο παρελθόν γράψει αρκετά για την ασθένεια, τα τελευταία χρόνια είναι που έχει προσελκύσει έντονη προσοχή και ενδιαφέρον.
Μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Άρτεμις έχει εγγράψει στους καταλόγους 200 περιστατικά από ενήλικες και ανήλικες. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει  κλινική Ενηλίκων για την Ιστιοκύττωση στο Λαϊκό νοσοκομείο. Όμως, η νόσος είναι πολύ πιο επικίνδυνη στα παιδιά. Χρειάζεται να είναι υποψιασμένοι κι οι γιατροί κι οι γονείς διότι σ΄ ένα μωρό μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα όπως: πρήξιμο συκωτιού, του σπλήνα, εξανθήματα σε όλο το σώμα και τα γεννητικά όργανα, εξοφθαλμίαση, τα οποία τις περισσότερες φορές με την κατάλληλη αγωγή είναι αντιμετωπίσιμα. Βεβαίως, όπως μας εξήγησαν από το σύλλογο Ασθενών μ΄ επικεφαλής τον Απόστολο Κοντογιάννη υπάρχει στενή παρακολούθηση και για καιρό. Είναι δύσκολη η διάγνωσή της νόσου και συνήθως γίνεται με βιοψία, εφ΄ όσον έχουν αποκλειστεί άλλοι παράγοντες, διότι δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα.
Τα ιστιοκύτταρα είναι μια κατηγορία κυττάρων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Η λειτουργία τους είναι να βοηθούν στην καταστροφή ορισμένων ξένων στοιχείων και να καταπολεμούν τη λοίμωξη. Για άγνωστο λόγο οι ασθενείς, που πάσχουν από την ασθένεια έχουν πολύ περισσότερα ιστιοκύτταρα (Κύτταρα του Langerhan από το όνομα του Αυστριακού Βιολόγου που ανακάλυψε). Τα κύτταρα αυτά συσσωρεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του οργανισμού και δημιουργούν διάφορα πολύ σοβαρά προβλήματα.
Η ασθένεια LCH είναι επίσης γνωστή και ως
Ιστιοκύττωση-Χ
Ηωσινόφιλο κοκκίωμα
Σύνδρομο Hand-Schuller-Christian
Ασθένεια του Letterer-Siwe
 
Υπάρχει επίσης ένας αριθμός όρων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή συνδρόμων τα οποία θεωρούνται ότι είναι LCH. Αυτοί περιλαμβάνουν Δικτυοενδοθηλίωση, Σύνδρομο Hashimoto-Pritzker, Αυτοθεραπευόμενη Ιστιοκύττωση, Αμιγώς δερματική Ιστιοκύττωση, Κοκκιωμάτωση από κύτταρα Langerhans, Ιστιοκύττωση τύπου II, Μη λιποειδής δικτυοενδοθηλίωση.
 Σύλλογος Άρτεμις για την Ιστιοκύττωση
Σκουζέ 10 – 185 36 Πειραιάς
Τηλ.: 210 45 20 453, Φαξ: 210 45 16 990
Email: info@histioartemis.gr
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept