Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, χωρίς θέρμανση, που ταλαιπωρούν νεφροπαθείς

120

ΠΙΣ Βλασταρακος
Μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα διαπίστωσε κατά την περιοδεία σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα, που  πραγματοποίησε κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου το περασμένο Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαρτίου.
Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  Μιχάλη  Βλασταράκο και με τη συμμετοχή των Αντιπροέδρων Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου και Κωνσταντίνου Κουτσόπουλου, του Ταμία Βλαδίμηρου Παναγιωτίδη και των μελών του Δ.Σ. Γρηγορίου Ροκαδάκη και Ιωάννη Χρονόπουλου,  επισκέφθηκε τις περιοχές, ύστερα από σχετική πρόσκληση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ευρυτανίας Κωνσταντίνου Κρητικού και Φθιώτιδας, Μιχαήλ Μπαρμπαρούση, στους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.
Το κλιμάκιο του ΠΙΣ παρευρέθηκε επίσης στο Συνέδριο της Ένωσης των Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, το οποίο διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Φώτιο Πατσουράκο, Ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο οποίο ο ΠΙΣ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, το μεσημέρι της  Παρασκευής 27 Μαρτίου.
Στην Ευρυτανία
Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015  στο νομό Ευρυτανίας  έγινε σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Καρπενησίου με τη συμμετοχή του Προέδρου  Κωνσταντίνου Κρητικού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρπενησίου,  Ελένη Τσεκούρα  και των εκπροσώπων των ιατρών, των λοιπών εργαζομένων, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Δημήτριου Καρατσίκη, του Διευθυντή του μοναδικού Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, Νίκου Παπανικολάου καθώς και άλλων ιατρών και υγειονομικών. Συμμετείχε ο  Αντιπεριφερειάρχης  Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός.
Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν και τα οποία, όπως τονίστηκε από το προεδρείο του ΠΙΣ, χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση από το Υπουργείο Υγείας είναι:
Η έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου, η οποία καθυστερεί από το 2012 κι απαιτείται επειγόντως σ΄ αυτήν την απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή, η ενίσχυση της μονάδος τεχνητού νεφρού και του Σταθμού Αιμοδοσίας και  η λειτουργία του αξονικού τομογράφου, ο οποίος βρίσκεται σε “αργία” λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ υπάρχει έτοιμη υποδομή εδώ και 7 χρόνια περίπου.
Επιπροσθέτως αναγκαία είναι η ενίσχυση του Παθολογικού και Παιδιατρικού τμήματος, καθώς και του ελλείποντος Νοσηλευτικού και Υγειονομικού προσωπικού και του ΕΚΑΒ, το οποίο παρά τις ελλείψεις λειτουργεί ικανοποιητικά.
Απαραίτητη, όπως τόνισαν είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, η υστέρηση του οποίου δυσκολεύει την καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος και τις πληρωμές των εφημεριών των ιατρών.
Οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας επισημάνθηκαν από τον Διευθυντή και τονίστηκε η επικινδυνότητα της κατάστασης, τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, καθώς και η παντελής έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης!  Η ασφάλεια ιατρών και ασφαλισμένων επιβάλλει ιδιαίτερη μέριμνα.
Τα προβλήματα στη Φθιώτιδα
Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο Λαμίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κ.Μιχαήλ Μπαρμπαρούση, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, παραγόντων της Διοίκησης του Νοσοκομείου και εκπροσώπων των ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, καθώς και άλλων εργαζομένων του Νοσοκομείου αλλά και του Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Δομοκού, κ. Δημήτριου Τσούτσου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε  κι ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Β. Κυριακάκης.
Επισημάνθηκαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο και ιδιαίτερης σημασίας Νοσοκομείο όπως είναι της Λαμίας και τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
Χρειάζεται ενίσχυση της μονάδας τεχνητού νεφρού και του Ακτινολογικού Τμήματος, καθώς και ενίσχυση με μαγνητικό τομογράφο. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση των ΤΕΠ, της αιμοδοσίας, της παθολογικής και της χειρουργικής κλινικής.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης κι οι ιατροί είναι μόλις στο 50% του συνόλου των οργανικών θέσεων του ιδρύματος. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δυσκολεύουν την λειτουργία του, σε αρνητικό συνδυασμό με τα μειωμένα κονδύλια για τον προϋπολογισμό.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ ζήτησαν απ’ όλους τους παράγοντες της Διοίκησης, τους τοπικούς παράγοντες και όλο το προσωπικό ιατρικό και υγειονομικό, στις περιοχές που επισκέφθηκαν, να συνεχίσουν όπως κάνουν μέχρι σήμερα την άοκνη  προσπάθειά τους να δίνουν τις καθημερινές μάχες για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, να βοηθήσουμε να σταθεί η περίθαλψη όρθια, παρά τις μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες Υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ευχαρίστησε το προσωπικό των Νοσοκομείων για τις φιλότιμες προσπάθειές του και ζήτησε μεταξύ άλλων τα εξής:
Οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΠΕΔΥ, καθώς και η ενίσχυση των δομών των συμβεβλημένων δικτύων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία από την ΠΦΥ και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, η οποία είναι η Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept