Μπορείτε να ζήσετε μέχρι τα 100;

111

BS darkroom-davis-p28.jpg
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να χαρίσουν στους περισσότερους ανθρώπους ένα καλό προσδόκιμο ζωής, αλλά για να φτάσει κάποιος μέχρι τα 95 ή ακόμη και τα 100 χρειάζεται και ένα «χέρι βοηθείας» από το DNA του, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
«Ο γονότυπος δείχνει να παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σχετικά με την μακροβιότητα, ειδικά για τους ανθρώπους που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα 100 χρόνια», δήλωσε ο δρ Thomas Perls του Boston University στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια της βιοστατιστικής Paola Sebastiani και μελέτησε χιλιάδες ομάδες από αδέρφια στη Νέα Αγγλία, από τις οποίες τουλάχιστον ένα άτομο έφτανε την ηλικία των 90 ετών.
Για τους ανθρώπους που έζησαν έως τα 90 χρόνια, η πιθανότητα για τα αδέλφια τους να φτάσουν επίσης την ίδια ηλικία ήταν μόνο 70% περίπου υψηλότερη από ότι για τον μέσο άνθρωπο που γεννήθηκε την ίδια περίπου περίοδο, διαπιστώνει η μελέτη.
Συγκεκριμένα, για τους ανθρώπους που έζησαν έως τα 95, η πιθανότητα για τα αδέλφια τους να φτάσουν μέχρι την ηλικία αυτή ήταν 3,5 φορές υψηλότερη από το φυσιολογικό. Για τους ανθρώπους που έζησαν έως τα 100, η πιθανότητα για τα αδέλφια τους να φτάσουν επίσης 100, ήταν εννέα φορές υψηλότερη από το κανονικό.
Για τους λίγους εκείνους που έφτασαν μέχρι τα 105, η πιθανότητα για τα αδέλφια τους να ζήσουν μέχρι την ηλικία αυτή ήταν 35 φορές πάνω από το κανονικό!
Σύμφωνα με την ομάδα του Sebastiani, το να ζήσεις μέχρι τα 105 είναι 1000 φορές πιο σπάνιο από το να φτάσεις την ηλικία των 95 ετών.
Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι «τα γονίδια παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις μεγαλύτερες ηλικίες», αναφέρουν οι ερευνητές.
Συμφωνούν επίσης ότι οι συνδυασμοί των γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία και βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν μέχρι τα 95, μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με εκείνων που ζουν έως τα 105.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, με βάση τις μελέτες διδύμων στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές υποστήριζαν ότι μόνο 20%-30 % της μακροζωίας ή ακόμα και της διάρκειας ζωής οφειλόταν σε διαφορές στα γονίδια. Το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται σε διαφορές στο περιβάλλον, σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία ή τυχαία γεγονότα», είπε ο δρ Perls, καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου.
 
ΠΗΓΗ: webmd.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept