Ρευματοπαθείς Κρήτης: Ακόμη είναι ταμπού ο "Λύκος"

571

λυκος
Ταμπού μέχρι σήμερα για την ελληνική κοινωνία, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το νόσημα θεωρείται ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, όπως μας εξήγησαν από το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, και γι΄ αυτό το λόγο προσπαθούν να βοηθήσουν πρωτίστως προς την κατεύθυνση αυτή, διοργανώνοντας μάλιστα για το λόγο αυτό στις αρχές Μαΐου ενημερωτική ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα και τα ενοχλήματα που εμφανίζει ο κάθε ασθενής με Λύκο είναι διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν πρότυπα που επιτρέπουν την ακριβή διάγνωση. Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν από ήπιες έως σοβαρές, που συχνά εμφανίζονται περιοδικά, κατά την πορεία της νόσου. Οι επώδυνες ή οιδηματώδεις αρθρώσεις, ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα συνοδευόμενα από αίσθημα κακουχίας αποτελούν συνήθεις εκδηλώσεις του Λύκου. Χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί γύρω από τη μύτη και τις παρειές- «εξάνθημα πεταλούδας». Είναι δυνατό να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στους βραχίονες, στους ώμους, στο θώρακα και στα χέρια. Άλλα συμπτώματα και εκδηλώσεις του Λύκου είναι:

  1. Θωρακικά άλγη,
  2. Αλωπεκία (τριχόπτωση)
  3. Φωτοευαισθησία, η
  4. Αναιμία
  5. Φαινόμενο Raynaud (ωχρά ή κυανά δάχτυλα χεριών και ποδιών μετά από στρες ή από έκθεση στο ψύχος). Πονοκέφαλος, ναυτία και κατάθλιψη

Νέες εκδηλώσεις εμφανίζονται ακόμα και χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, ενώ άλλες είναι δυνατό να εμφανιστούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Σε ορισμένους ασθενείς με Λύκο προσβάλλεται ένα μόνο σύστημα του οργανισμού, όπως το δέρμα ή οι αρθρώσεις, ενώ σε άλλους η συμπτωματολογία οφείλεται σε προσβολή πολλών οργάνων. Η βαρύτητα προσβολής ενός συγκεκριμένου συστήματος ποικίλλει μεταξύ των ασθενών.
Από το Λύκο μπορεί να προσβληθούν οι νεφροί, οι πνεύμονες, το νευρικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία, το αιμοποιητικό σύστημα, η καρδιά.
Γραμματεία Συλλόγου: Κόσμων 6, 712 02 Ηράκλειo.
Tηλέφωνο-Fax : 2810226966
Aπό Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και Τετάρτη 15.00-20.00
E-mail: sylogosreum.crete@gmail.com
E-mail Προέδρου: sandy81@otenet.gr
Facebook: Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
 
Φωτό: Δερματικός Άτλας
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept