«Δωρεάν Υγεία για όλους» προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπ. Υγείας

124

1657854
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Υγείας λίγο μετά τις 10 το πρωί μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη. Στην είσοδο του κτιρίου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός κ. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος και ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Μπασκόζος. Όλοι μαζί ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο.
«Η Υγεία είναι το μεγάλο θύμα του μνημονίου». Αυτό θα μπορούσε να είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Υγείας, το οποίο επέλεξε να επισκεφτεί πρώτο, καθώς, όπως δήλωσε και ο ίδιος, η Υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες των πολιτικών που θα ακολουθήσει στην Υγεία, αν και, όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, «ότι θα ξεκινήσουμε από τον χώρο της Υγείας τη μάχη για την ανασυγκρότηση της υγείας, της κοινωνίας, της χώρας. Βήμα – βήμα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει. Κατέστησε ξεκάθαρο ότι από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε διεξοδικά τα προβλήματα της Υγείας, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου: «Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Είχε προβλήματα και πριν από το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του. Δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει. Δεν είναι όλα αριθμοί, συμβάσεις, ποσά. Είναι υγειά, είναι αγαθό», είπε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο προκάλεσε την παθητική ιδιωτικοποίηση της Υγείας, άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της δημόσιας υγείας. Δεν στήριξε το ΕΣΥ, μόνο τους ιδιώτες. Αυτό το πλήρωσαν οι πολίτες. Περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι ανασφάλιστοι. Μειώθηκαν οι εργαζόμενοι της Υγείας, οι παροχές προς τους πολίτες. Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία αλλαγή χρήσης».
 
Ισότιμη πρόσβαση
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φάρμακο, στα εμβόλια και στις εξετάσεις. Η Υγεία θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη, τόνισε, υποσχόμενος ότι θα καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ. Μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για ενίσχυση των ΜΕΘ, με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και για διασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι δομές ψυχικής Υγείας και τα ογκολογικά κέντρα.
 
Προσλήψεις
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό που θα πάει σε νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία. «Οι 700 θα πάνε στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, και τη Θεσπρωτία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, προανήγγειλε παρέμβαση στις ΜΕΘ και προσλήψεις, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλινικές, τα ογκολογικά νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την Υγεία.
Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι, αν λειτουργήσει σωστά, θα ανακουφίσει όλο το σύστημα.
 
Τέλος τα 5 ευρώ!
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταβολή των χρημάτων αυτών για την είσοδο στα νοσοκομεία και είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η δωρεάν πρόσβαση. «Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου», δήλωσε και εξήγησε ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλες τις πράξεις στον χώρο της Υγείας θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες.
Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας. Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές, όπου με τη βοήθεια της Τηλεϊατρικής θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία και η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, εξετάσεις, εμβόλια. «Αποδείξαμε τη βούλησή μας», είπε, «καταργώντας το πεντάευρω».
Τέλος, ανέφερε: «Επεξεργαζόμαστε όλες τις θετικές μεταρρυθμίσεις όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος που αποτελεί άλλωστε ευρωπαϊκή υποχρέωση της χωράς. Θα συνεργαστούμε με τις ένοπλες δυνάμεις, ιδίως τα νοσοκομεία τους».
 
 
Ανθρώπινος εξευτελισμός
Τον έντονο συμβολισμό της επίσκεψης επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης ανοίγοντας την εκδήλωση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο υπουργείο και τα θέματα που διαχειρίζεται.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και να εξαλείψει την υγειονομική φτώχεια που πλήττει τη χώρα, είπε ο υπουργός υγείας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό. «Όλοι μας εργαζόμαστε σκληρά για να το καταφέρουμε, έχουμε δίπλα μας όλους τους εργαζόμενους», είπε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Διαφθορά
Για το τέλος της ομιλίας του και αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας. «Στόχος μας είναι επίσης η χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής, θα στηρίξουμε την εγχώρια φαμακοβιομηχανία, με κίνητρα άμεσα και έμμεσα για την αύξηση της χρήσης ελληνικών φαρμάκων». Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχθούμε κερδοσκοπία και διαφθορά. Προωθούμε την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων από την οποία θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά».
 
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept