Τα ακουστικά μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής

102

 sonyhead1_0

Πολλοί από εμάς κυκλοφορούν με τα ακουστικά του ΜP3 ή του κινητού μονίμως στα αυτιά. Η μουσική μάς συνοδεύει σε μοναχικές διαδρομές, την ώρα που δουλεύουμε ή την ώρα που γυμναζόμαστε.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, ιστότοπο που περιέχει πληροφορίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμάκων των ΗΠΑ, στο εσωτερικό του αυτιού υπάρχουν νευρικές απολήξεις οι οποίες μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια στον εγκέφαλο, ο οποίος αναγνωρίζει τον ήχο. Οι νευρικές απολήξεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους δυνατούς ήχους.

Επομένως, η μακρόχρονη έκθεση στη δυνατή μουσική μπορεί σταδιακά να εξασθενίσει την ακοή μας. Ο κίνδυνος απώλειας της ακοής λόγω χρήσης ακουστικών εξαρτάται από το πόσο δυνατά ακούμε μουσική, πόσο συχνά και για πόση ώρα ακούμε δυνατά μουσική και εάν έχουμε οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής.

Η φυσιολογική ανθρώπινη ομιλία κυμαίνεται από 40 έως 60 dB, ενώ η ένταση του ήχου όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά είναι περίπου 110 dB. Εάν ένα άτομο το οποίο βρίσκεται δίπλα μας μπορεί να ακούσει τον ήχο που προέρχεται από τη δική μας συσκευή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε την ένταση. Η χρήση ακουστικών σε πολύ υψηλή ένταση για 15 μόλις λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εξασθένηση της ακοής.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept