Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση πέους και όσχεου

1.061

Χρειάστηκαν  14 ώρες χειρουργικής επέμβασης, από μια ομάδα εννέα πλαστικών χειρουργών και δύο ουρολόγων για να στεφθεί με επιτυχία μεταμόσχευση πέους στις ΗΠΑ. Ο ασθενής, ήδη περπατά και την επόμενη εβδομάδα θα πάρει εξιτήριο, αλλά  οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα μπορεί να ουρήσει, ενώ η ανάκτηση της αίσθησης θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Ο ασθενής, βετεράνος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων  που κατάφερε να αποκτήσει και πάλι γεννητικά όργανα νιωθει πλέον φυσιολογικός. Ήταν η πιο ολοκληρωμένη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο και πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Johns Hopkins στα τέλη Μαρτίου,αλλα τώρα μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας.

Αυτή ήταν η τέταρτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο μέχρι στιγμής, ανέφερε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Richard Redett, κλινικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης γονιδίων του Johns Hopkins.
Αλλά είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν μια τόσο μεγάλη περιοχή του σώματος, που συμπεριελάμβανε μια περιοχή της κάτω κοιλιακής χώρας, ολόκληρου του πέους και των όρχεων, από ένα δότη που είχε πεθάνει.

Ο ασθενής υπηρετούσε στο Αφγανιστάν όταν μια  αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή κατακρεούργησε τα πόδια , το πέος, οι όρχεις και την κοιλία του.

Η χειρουργική επέμβαση του Μαρτίου στον παλαίμαχο των ΗΠΑ ξεκίνησε από το 2013.

Χρειάστηκε μεγάλη τεχνική προετοιμασία, η οποία περιελάμβανε ανατομές και δοκιμαστικές χειρουργικές επεμβάσεις σε πτώματα.

Η αντιστοίχιση του δότη και του λήπτη ήταν επίσης λίγο πιο περίπλοκη από ό, τι για ένα όργανο όπως το νεφρό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου: Εκτός από την αντιστοίχιση του τύπου του αίματος των δοτών και των παραληπτών, οι γιατροί ταιριάζουν επίσης την ηλικία τους και τον τόνο του δέρματος.

Υπήρξαν όμως και ηθικά διλήμματα: Η ομάδα αποφάσισε να μην μεταμοσχεύσει τους όρχεις. Ο Damon Cooney, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι με τους όρχεις, ο αποδέκτης της μεταμόσχευσης θα μπορούσε να έχει αποκτήσει παιδί που θα είχε το DNA του δότη.

“Πιστεύαμε απλώς ότι υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα ηθικής για αυτό το είδος μεταμόσχευσης”, δήλωσε ο Cooney.

Για την χειρουργική επέμβαση χρειάστηκαν 11 χειρουργοί για 14 ώρες, και μέχρι στιγμής, ο ασθενής ανταποκρίνεται πολύ καλά.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η μεταμόσχευση θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία του νεαρού ασθενούς” δήλωσε ο Γ.Π. Άντριου Λι, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής της ιατρικής σχολής.

Ο ασθενής ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του αλλά σε μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι πρόκειται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα. “Είναι ένας τραυματισμός που δεν μπορείς να τον δεχτείς εύκολα. Όταν ξύπνησα (μετά την επέμβαση) αισθάνθηκα επιτέλους πιο φυσιολογικός”, πρόσθεσε.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι θα γνωρίζουν σύντομα αν ο ασθενής μπορεί να ουρήσει, αλλά η ανάκτηση της αίσθησης θα διαρκέσει περισσότερο, περίπου έξι μήνες.

Για την ιστορία, η  πρώτη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο έγινε στην Κίνα το 2006, όμως ο λήπτης ζήτησε κατόπιν να χειρουργηθεί και πάλι για να του αφαιρεθεί το πέος επειδή τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αντιμετώπισαν “σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα”. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση έγινε στη Νότια Αφρική το 2015 και ακολούθησε άλλη μία στις ΗΠΑ το 2016.

πηγή:iguru.gr

 

 

 

Πηγή: iguru.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept