Αν διαβάσετε αυτό, η σοκολάτα θα σας κάτσει στο λαιμό

310

H  σοκολάτα είναι γλυκιά  στην Ευρώπη και πικρή στην Αφρική.  Μπορεί οι καταναλωτές να την απολαμβάνουν την ίδια ώρα όμως όσοι ζουν από την παραγωγή κακάο στην μαύρη ήπειρο τρώνε πικρό ψωμί.  Κι αυτό γιατί η διεθνής τιμή του κακάο βρίσκεται σε συνεχή πτώση με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί  να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Η τιμή βρίσκεται πλέον στα 2.200 δολάρια ανά τόνο, ενώ στη δεκαετία του ΄80 ξεπερνούσε τα 5.000 δολάρια. Την ίδια ώρα , οι παραγωγοί σε αφρικανικές χώρες, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, αμείβονται με λιγότερο από μισό ευρώ τη μέρα!

Στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Βερολίνο, οι εκπρόσωποι των αφρικανικών χωρών επικρίνουν  ΗΠΑ και ΕΕ λόγω της αδιαφανούς διαμόρφωσης τιμών.

Η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Γιούλια Γκλέκνερ προτείνει να αυξηθεί η παραγωγή βιώσιμου κακάου με την αντίστοιχη πιστοποίηση: «Οι παραγωγοί κακάο θα πρέπει να διασφαλίζουν τα προς το ζην έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους για δουλειά στις φυτείες. Και στη Γερμανία παιδιά βοηθούν σποραδικά στις αγροτικές μονάδες, χωρίς όμως να σταματούν να πηγαίνουν καθημερινά σχολείο».
Η πιστοποίηση είναι ωστόσο ακριβή υπόθεση για τους παραγωγούς. Και έπειτα δεν υπάρχει μόνο μια πιστοποίηση αλλά πολλές, απαντούν συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.
Ο Φρίντελ Χιτς Άνταμς από το γερμανικό ινστιτούτο Südwind δηλώνει σχετικά: «Διερωτάται κανείς γιατί οι εταιρίες αυτές δεν πληρώνουν καλύτερα τους αγρότες από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη τα χρήματα αυτά. Συνεπώς είναι απαραίτητοι κάποιοι μηχανισμοί διασφάλισης παραγωγών. Οι αγρότες θα μπορούσαν να λαμβάνουν ενισχύσεις όταν η διεθνής τιμή του κακάου υποχωρεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Με τον τρόπο αυτό αγρότες και επιχειρήσεις θα μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο τους κινδύνους».
πηγή:dw.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept