Ποινική δίωξη σε υπαλλήλους του ΕΚΑΠΤΥ

181

Για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία και ψευδείς βεβαιώσεις διώκονται ποινικά 4 άτομα που εργαζόταν στο  ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία). Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2007-20015.

Το ΕΚΑΠΤΥ, εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της υγείας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πιστοποίηση σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ιατροτεχνολογικά (όπως μηχανήματα και άλλα). Της ποινικής διώξης, είχε προηγηθεί έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, που διήρκεσε ένα χρόνο ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επικεφαλής της εταιρίας που ανέλαβε καθήκοντα από το 2017 και ξεσκέπασε το σκάνδαλο.

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος της ποινικής δίωξης, στρέφεται εναντίον τριών υπαλλήλων της επίμαχης περιόδου και ρίχνει το βάρος στα χρήματα που χάθηκαν επειδή δεν διεκδικήθηκαν από οφειλές ιδιωτών, εταιριών κ.α  Το θέμα που ανακύπτει είναι, ότι τώρα, οι πράξεις ή οι παραλήψεις τους έχουν παραγραφεί.

Η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης αφορά την ελλειπή τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών για την πιστοποίηση μηχανημάτων . Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι φέρονται οτι εξασφάλιζαν πιστοποιήσεις χωρίς να εφαρμόζουν τις οδηγίες για τον έλεγχο συστημάτων και μηχανημάτων.

Το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας στρέφεται κατά πρώην στελέχους του ΕΚΑΠΤΥ, που βαρύνεται με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς διέθεσε παράνομα επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2007 και 2008, ύψους πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ για συγκεκριμένα έργα που αποτελούσαν  υποχρεώσεις της χώρας.

Ειδικότερα χρήματα  που είχαν δοθεί με σκοπό την ανάληψη εκ μέρους του ΕΚΑΠΤΥ  δημιουργίας και αποκατάστασης δύο ιατρικών μονάδων στον Λίβανο και ενίσχυσης υποδομών και εκπαίδευσης προσωπικού μίας μονάδας στην Αλβανία, χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ με αποτέλεσμα το 2012 η μία μονάδα στον Λίβανο να μην έχει ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη  δεν ξεκίνησε ποτέ.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept