Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της φυματίωσης

64

Η φυματίωση παραμένει η δεύτερη πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως μετά το AIDS. 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι  σε ολόκληρο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Η μολυσματική νόσος προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα και αλλα μέρη του σώματος και αν δεν αντιμετωπιστεί, έγκαιρα, αποβαίνει μοιραία για πάνω από το 50% των ασθενών. Δεν ειναι τυχαίο που θεωρείται  «κοινωνική» ασθένεια, επειδή πλήττει μειονεκτούσες ομάδες, όπως αστέγους και ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά.

Δεν επαρκούν οι επενδύσεις  για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης,  μέσω διαγνωστικών εργαλείων και εμβολίων. Κι αυτό γιατί το σύγχρονο μοντέλο φαρμακευτικής καινοτομίας δεν προσφέρει αρκετά κίνητρα για επενδύσεις σε μια ασθένεια όπως η φυματίωση, καθώς για τη συγκεκριμένη ασθένεια επιβάλλεται συνδυαστική θεραπεία η οποία είναι δαπανηρή και ασύμφορη, δεδομένου ότι η νόσος αγγίζει τα φτωχότερα στρώματα και μέρη του κόσμου, που συχνά δεν συνεισφέρουν με εισφορές έτσι ώστε να υπάρξει απόσβεση της δαπάνης.

Το θέμα όμως απασχόλησε το Συμβούλιο της Ευρώπης που εξέδωσε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα  και παροτρύνει τα κράτη-μέλη να παρέχουν «ολοκληρωμένες και ανθρωποκεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες», στις οποίες θα συμμετέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες, τοπικές αρχές και οργανώσεις πολιτών, ώστε να καλύπτονται ακόμη και οι  εξω-νοσοκομειακές περιθάλψεις.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση που συνεδρίασε  στο Στρασβούργο, καλεί με ψήφισμα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς με φυματίωση εξετάζονται αποτελεσματικά και έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη και δωρεάν – ή τουλάχιστον οικονομικά προσιτή – θεραπεία και περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η Συνέλευση συστήνει επίσης τη βελτίωση των μηχανισμών έγκαιρης ανίχνευσης της φυματίωσης μεταξύ των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και την επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει