Έλυσε το πρόβλημα της Υγείας ο Υπουργός: Αντί του κυτίου παραπόνων, θα γίνει γραφείο παραπόνων

147

Η εικόνα του ΕΣΥ  και των ελλείψεών του είναι γνωστή.

Εκατοντάδες παράπονα για  προσωπικό και φάρμακα. Για την πολύωρη αναμονή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για  επεμβάσεις που καθυστερούν επί μήνες, για αναλώσιμα υλικά που δεν υπάρχουν, για  χαλασμένα ή παλιά ιατρικά μηχανήματα. Όλα αυτά τα παράπονα, απασχολούν το υπουργείο Υγείας που στοχεύει να μεριμνήσει δημιουργώντας μια νέα υπηρεσία που θα  αντικαταστήσει τα κυτία παραπόνων.

Μια υπηρεσία που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και τέλος να επιλύει προβλήματα, των ασθενών στα νοσοκομεία, θα δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει το κουτί των ανώνυμων καταγγελιών και παραπόνων.

Αυτό είναι το νέο όραμα του υπουργείου Υγείας, που στοχεύει να δημιουργήσει αυτόνομα τμήματα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή.

Θα λειτουργούν ως “ Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας”  όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες ότι δεν είναι “ανοχύρωτοι” μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές.

Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν “μέσον”, γνωστούς για να εξυπηρετηθούν και κυρίως χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη» τόνισε ο υπουργός.

Στην εισήγησή του, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι στον νέο νόμο για τους Οργανισμούς των νοσοκομείων θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε τα γραφεία αυτά, να αποτελούν αυτόνομα τμήματα και θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

 

Είπε ακόμη ότι είναι θετικό πως πλέον υπάρχει μια υπηρεσία που δεν είναι κυτίο παραπόνων. «Δεν έχουμε τη λογική να φτιάξουμε κυτία παραπόνων, που κάποιος θα πηγαίνει και θα αποθέτει μια γραπτή καταγγελία, έχοντας στο μυαλό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε είναι πραγματικά ένας θεσμός, ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και να επιλύει προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων».

Όσο… αυτόνομη κι αν είναι όμως μια υπηρεσία, εγείρεται το ερώτημα: Θα υπάρξει μέριμνα και της έγγραφης καταγγελίας, που θα έχει ισχύ και συνέχεια, ή η σχετική υπηρεσία- που ασφαλώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας- θα δίνει λύσεις κατά το δοκούν,  όπου και αν μπορεί- χωρίς στην ουσία να καλύπτει τα προβλήματα; Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Παίδων κατάθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης.Αναλυτικά αναφέρουν:

«Στο νοσοκομείο παίδων “Η Αγία Σοφία”, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει ανάγκες από όλη την Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών από  την έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών. Συγκεκριμένα, η ωτορινολαρυγγολογική κλινική που αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο περιστατικών, όπως σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία (εξωτερικά ιατρεία, γενικές εφημερίες, χειρουργεία) και ταυτόχρονα επείγοντα (π.χ. απόφραξη αεραγωγών) καλείται να αντεπεξέλθει με πέντε μόνο γιατρούς από τους εννέα που προβλέπονται ακόμη και στον σημερινό αντιδραστικό Οργανισμό, που ουδεμία σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα, εξυπηρετεί όλες τις παιδιατρικές Μονάδες και κλινικές ενώ έχει και την ευθύνη της μονάδας των γναθοπροσωπικών ανωμαλιών και ενδοσκοπήσεων. Επίσης, το ακουολογικό τμήμα με έναν μόνο γιατρό καλύπτει όλο το φάσμα των παιδιών με ακουολογικά προβλήματα από την νεογνική ηλικία μέχρι 16 ετών και έχει την ευθύνη της μονάδας κοχλιακών εμφυτεύσεων.

Η υποστελέχωση της κλινικής είναι γνωστή, καθώς έχουν γίνει αρκετές γραπτές αναφορές τα τελευταία χρόνια. Ο τελευταίος διορισμός έγινε πριν 20 χρόνια. Μέχρι το τέλος του χρόνου, 4 από τους 5 μόνιμους ιατρούς της κλινικής συνταξιοδοτούνται, και ακόμα και σήμερα να γίνουν προσλήψεις, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή περιθώρια για την εκπαίδευσή τους σε εξειδικευμένα παιδοΩΡΛ/κά προβλήματα, που αν δεν υπάρχει ανάλογη εκπαίδευση τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή του παιδιού. Γενικά, η αποχώρηση γιατρών με πολυετή πείρα και εξειδίκευση σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, καθώς δεν μεταλαμπαδεύεται ομαλά η γνώση που έχει κατακτηθεί μέσα σε δεκαετίες.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν όλα τα τμήματα και μονάδες του νοσοκομείου. Καθημερινά καταγράφονται περιστατικά αναβολών ή ακύρωση τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και από τις 2 χειρουργικές κλινικές (η μία έχει, ουσιαστικά το απαραίτητο προσωπικό να λειτουργήσει). Στην ορθοπεδική κλινική 2 ιατροί και άλλοι 2 στην οφθαλμολογική σύντομα συνταξιοδοτούνται και δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες προσλήψεις. Τέλος, λόγω της υποστελέχωσης παραμένουν καιρό κλειστά ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα, όπως το Τμήμα ειδικών λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ), η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και η καρδιολογική κλινική με τις ανάλογες συνέπειες.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την κλιμάκωση της υποβάθμισης των δημοσίων δομών Υγείας, από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το “εμπάργκο” στις προσλήψεις, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα – εξετάσεις κ.λπ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων και εξειδικευμένων ιατρών με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

– Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς και να εξοπλιστούν οι κλινικές, τα τμήματα και οι μονάδες, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας στα παιδιά».

Πηγή:amna.gr και 902.gr

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept