Παχυσαρκία :2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

412

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ αφού τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη, επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 30-70% των ενηλίκων στις χώρες της ΕΕ είναι υπέρβαροι, ενώ το 10-30% παρουσιάζουν παχυσαρκία.

Ο Οργανισμός,  προβλέπει ότι μέχρι το 2030, πάνω από το 50% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία, ενώ σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό ακόμα και το 89% του πληθυσμού να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Η σοβαρή παχυσαρκία σύμφωνα με νεότερα στοιχεία μειώνει τη μέση αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά μία δεκαετία. Άνθρωποι με ΔΜΣ 30-34.9 kg/m2 ζουν, κατά μέσο όρο, 2-4 χρόνια λιγότερο από εκείνους με φυσιολογικό ΔΜΣ (18.5-24.9 kg/m2), ενώ εκείνοι με ΔΜΣ άνω του 40 ζουν, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια λιγότερο. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, αυτό είναι παρόμοιο με τον αντίκτυπο του καπνίσματος, το οποίο, κατά μέσο όρο, μειώνει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από επιστήμονες στη χώρα μας, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρα Παχυσαρκίας 2018 στις 19 Μαΐου η οποία συνοδεύεται με εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO), είναι απογοητευτικά και αποτελούν σήμα κινδύνου για τις κοινωνίες, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.

Η παχυσαρκία παραμένει η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ως γνωστό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και για διάφορες μορφές καρκίνου.

Το 44% της επιβάρυνσης του διαβήτη, το 23% της επιβάρυνσης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και μεταξύ του 7% και του 41% ορισμένων επιβαρύνσεων καρκίνων αποδίδονται πλέον στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι και το 7% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία στην ΕΕ κάθε χρόνο, ξοδεύεται για ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Σε αυτό προστίθενται οι ευρύτερες οικονομικές δαπάνες που προκαλούνται από την ασθένεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον πρόωρο θάνατο.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν, οι Χρήστος Ζούπας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού & των Διαταραχών Διατροφής, ο Luca Busetto, αναπληρωτής Καθηγητής Internal Medicine στο Πανεπιστήμιο Πάντοβα της Ιταλίας, ο Χαρίλαος Παππής, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και ο  Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει