Ταϊλάνδη: “Το ταξίδι τους δεν τελείωσε ακόμη”, λένε οι ψυχολόγοι

Παιχνίδι της μοίρας για δύτη από την Αυστραλία

160

Ο εφιάλτης μπορεί να τελείωσε για τα 12 αγόρια απ’ την Ταϊλάνδη που επί 17 ημέρες παρέμεναν εγκλωβισμένα μέσα σε σπήλαιο, όμως πρέπει να περάσουν λίγες μέρες ακόμα στο νοσοκομείο προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα παιδιά έχουν επιδείξει μια εντυπωσιακή ψυχική και σωματική αντοχή, ενώ τρία  έχουν κάποια ελαφριά λοίμωξη των πνευμόνων. Πρόκειται για ένα απ’ τα αγόρια που απεγκλωβίστηκαν χθες, Τρίτη, και άλλα δύο απ’ την πρώτη ομάδα που κατάφερε να βγει απ’ το σπήλαιο και χρειάζονται αγωγή μιας εβδομάδας.

Ένας απ’ τους φόβους των ειδικών για τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν η νόσος των σπηλαίων, η λεγόμενη ιστοπλάσμωση που προκαλείται από εκκρίσεις νυχτερίδων και πουλιών που ζουν εντός σπηλαίων.

Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται από εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum και εκδηλώνεται συνήθως τρεις με δέκα ημέρες μετά την εισπνοή τους. Τα βασικά συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας μοιάζουν πάρα πολύ με μία κοινή εμπύρετη ίωση και στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχωρούν με μία απλή θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες η συγκεκριμένη νόσος έχει αποβεί μοιραία ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή με χαμηλό ανοσοποιητικό.

Έπειτα από ημέρες παραμονής μέσα στον σκοτεινό και υγρό θάλαμο του σπηλαίου, η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών “είναι πολύ καλή”, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Θονγκτσάι Λερτουιλαϊραταναπόνγκ, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι τώρα τα παιδιά “δεν έχουν στρες”.

Η αισιόδοξη αξιολόγηση της κατάστασής τους είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου έζησαν για περισσότερο από μια εβδομάδα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, σε μια στενή προεξοχή του σπηλαίου και οι υπόλοιπες μέρες τους σημαδεύτηκαν από πείνα και τον φόβο ότι δεν πρόκειται ποτέ να τους βρουν.

Όταν τελικά εντοπίστηκαν, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη–τα παιδιά οδηγούνταν στην έξοδο ένα-ένα, χρησιμοποιώντας υποβρύχιο εξοπλισμό μέσα από μια σειρά μεγάλων, πλημμυρισμένων τμημάτων μιας στενής σήραγγας.

“Κοιμισμένα” πάνω σε φορεία βγήκαν από το σπήλαιο τα 12 αγόρια

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αισίως, όμως, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Guardian, θα μπορούσε να στραβώσει την τελευταία στιγμή, καθώς όπως δήλωσαν δύτες υπήρξε βλάβη στο σύστημα απάντλησης υδάτων μερικές ώρες αφότου βγήκε απ’ το σπήλαιο και το τελευταίο παιδί.

Αυστραλοί δύτες αποκάλυψαν ότι δύτες και διασώστες βρίσκονταν ακόμα μέσα στο σπήλαιο, περίπου 1,5 χλμ πριν την έξοδο όταν η κύρια αντλία σταμάτησε να λειτουργεί λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα ήταν να ανέβει γρήγορα το επίπεδο του νερού, προκαλώντας φόβο και φωνές καθώς προσπαθούσαν να βγουν σε στεγνό έδαφος όσοι παρέμεναν στο σπήλαιο.

Ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ βγήκαν από τις πλημμυρισμένες στοές “κοιμισμένα” πάνω σε φορεία, αποκάλυψε σήμερα ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση.”Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν” είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Μολονότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι και κανένα από αυτά δεν είχε καταδυθεί ποτέ, οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης επειδή τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο μειώνονταν, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες “παγκόσμιας κλάσης”. Ο Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ “Χάρι” Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν “δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τραγική ειρωνεία είναι όσο ο ήρωας της διασωσής έδεινε τον καλύτερο εαυτό του για να  σώσει τα εγκλωβισμένα παιδιά και τον προπονητή τους, ο πατέρας του πέθαινε.

Μόλις έσωσε και το τελευταίο παιδί έμαθε ότι έχασε τον πατερα του και δεν βρέθηκε δίπλα του στις δικές του δύσκολες ώρες.Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έθεσε σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή και τόλμησε να καλύψει μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων στο πλημμυρισμένο σπήλαιο για να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στα 12 παιδιά και στον προπονητή τους.Το δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ήταν ο Χάρις ο οποίος αποφάσισε με ποια σειρά θα μεταφερθούν εκτός σπηλαίου τα παιδιά.Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ εξήρε τον Χάρις χαρακτηρίζοντάς τον «αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης διάσωσης». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τιμήσει επισήμως όλους τους Αυστραλούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Με πληροφορίες από efsyn.gr και newsbomb.gr/

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept