Ανυπολόγιστη συνέπεια για τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν

484

Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας έρχεται να δέσει τα χέρια όσων ήθελαν να κάνουν παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το θέμα αφορά τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και το κατα πόσο ένα …»σκληρό» Brexit μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη… σπέρματος στη χώρα. Η αποχώρησή της από την  ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα ζευγάρια που βασίζονται σε δωρεές σπέρματος για να τεκνοποιήσουν, αφού δεν θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες σπέρματος.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα, πως σε μια τεχνική έκθεση που  είχε ως στόχο να προετοιμάσει τις εταιρείες και τους Βρετανούς για τις συνέπειες ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία,  θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Η βρετανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι μόνο πέρσι έγιναν εισαγωγές 3.000 δειγμάτων σπέρματος από τη Δανία και 4.000 από τις ΗΠΑ και εισήγαγε επίσης περίπου 500 ωάρια και έμβρυα από ευρωπαϊκές χώρες.

Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών δεν καταλήξουν πουθενά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το αίμα, τους ιστούς και τα ανθρώπινα κύτταρα δεν θα μπορεί πλέον να εφαρμοστεί στη Βρετανία. Κατά συνέπεια, οι βρετανικές τράπεζες σπέρματος θα πρέπει να συνάψουν «νέες συμφωνίες με αντίστοιχα ιδρύματα».

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι οι αδειοδοτημένες εταιρείες θα μπορούν να εισάγουν σπέρμα και ωάρια από τρίτες χώρες.

Ισως αυτό, να  καθησυχάζει τους Βρετανούς, σε μια χώρα όπου οι δωρεές σπέρματος μειώθηκαν δραστικά από το 2005, όταν εφαρμόστηκε ένας νόμος που ορίζει ότι οι δωρητές δεν επιτρέπεται να είναι ανώνυμοι.

Σύμφωνα με την Γκίτα Βένκατ, τη διευθύντρια μιας κλινικής γονιμότητας στη Χάρλεϊ Στριτ, τα ζευγάρια που χρειάζονται σπέρμα για να τεκνοποιήσουν έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται καθώς ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ σημαίνει ότι για να γίνει εισαγωγή από τη χώρα αυτή μπορεί να περάσουν έως και τρεις μήνες ενώ από τη Δανία μέχρι σήμερα αρκούσε μόνο μία εβδομάδα.

Η Βένκατ σημείωσε επίσης ότι ενδέχεται να αυξηθεί και το κόστος για τις εταιρείες, το οποίο θα μετακυλισθεί στους επίδοξους γονείς.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept