Μόνο με μάσκα στα καμμένα- Παραμένει ο κίνδυνος για την υγεία

157

Μετά τις  φθινοπωρινές βροχές, που θα έχουν αποπλύνει την καμμένη γη στην Κινέτα και το Μάτι από σκόνη και τοξικές ουσίες και αφού οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα, θα μπορεί να κατοικηθεί η περιοχή.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός, διαβεβαιώνει πως το περιβάλλον θ’ αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση αλλά μέχρι τότε κάτοικοι και επαγγελματίες, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για ευπαθείς και αδύναμους οργανισμούς, όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας, αφού, μεγάλη ποσότητα τοξική σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, έχει τρυπώσει σε «ασφαλή» σημεία αλλά με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επαναλαμβάνει: «Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως, όποιος βρεθεί σ’ εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιος τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία».

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά κι επιπλέον εκλύθηκαν βενζόλιο και αλδεΰδες, ρύποι καρκινογόνοι, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αν. καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept