Σε συναγερμό ο FAO από την αφρικανική πανώλη των χοίρων που πλήττει την Κίνα

199

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος η αφρικανική πανώλη των χοίρων που πλήττει την Κίνα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ασίας, αν η πρώτη εκτροφέας χοίρων παγκοσμίως δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την πολύ μεταδοτική αυτή νόσο. Το  Πεκίνο ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι εντόπισε μια εστία του αιμορραγικού αυτού πυρετού στα ζώα για πρώτη φορά στο έδαφός της σε μονάδα εκτροφής στην Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα. Η αφρικανική πανώλη των Χοίρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και δύσκολη να εκριζωθεί αφού δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλια.

Αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου.Τα μέτρα  βιοασφάλειας είναι ουσιαστικής σημασίας γιατί το γεγονός ότι οι  αγριόχοιροι μπορούν να μετακινούνται ανεξέλεγκτα από το ένα κράτος στο άλλο και να μεταδίδουν το νόσημα και στους οικόσιτους χοίρους δικαιολογεί την τεράστια ανησυχία των κρατών για τον μεγάλο κίνδυνο στην αγροτική τους οικονομία.Να σημειωθεί οτι η πρώτη εξάπλωση της ΑΠΧ έξω από την Αφρική εμφανίστηκε στην Πορτογαλία το 1957, ως αποτέλεσμα διατροφής κάποιων χοίρων κοντά στο αεροδρόμιο της Λισσαβόνας με απορρίμματα τροφών από αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από  cyprusjournal.com.cy

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept