Τι σημαίνει για την υγεία μας η αλλαγή ώρας

402

Έρευνα του καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ Γιονγκ Ζου σοκάρει.Μελέτησε τη σχέση που έχουν οι καρδιακοί ρυθμοί με τον καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή έστω και μίας ώρας στο καθημερινό πρόγραμμά μας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Πρωτίστως, πλήττονται όσοι είναι  ήδη επιρρεπείς σε παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα ή η κατάθλιψη και αυτό σχετίζεται τόσο με τον ύπνο όσο και με το πρόγραμμα της εργασίας τους.

Στην καρδιά

Ερευνητές στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν  τη σχέση εναλλαγής 60 λεπτών στην υγεία. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει μιας σειράς ερευνών κυρίως την επόμενη ημέρα της αλλαγής της ώρας, τη Δευτέρα, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια κατά 5-10%.

Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς τα «ρολόγια» του οργανισμού μας είναι ρυθμισμένα να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένη ώρα.

Οταν εμείς βάζουμε τα … απορυθμίζουμε , το βιολογικό μας ρολόι θα προσαρμοστεί μεν αλλά  σταδιακά. Μέχρις ότου όμως γίνει αυτό ο οργανισμός περνά από μια στρεσογόνο κατάσταση.

Στον ύπνο των παιδιών

Έρευνα που έγινε το 2009 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep Medicine» εξέτασε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους εφήβους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά νύσταζαν περισσότερο μέσα στην ημέρα, ακόμη και μετα από 20 μέρες.

Οι μελετητές απέδιδαν το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στο νέο ημερήσιο πρόγραμμα.

Στην άσκηση

Μία ώρα μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας; Οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 και δημοσιεύθηκε στην Έκθεση Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη ιδέα της μίας ώρας  ημέρας παραπάνω, ξεκίνησαν τη γυμναστική!

Στην εργασία

Η αλλαγή της ώρας όμως κάνει τους εργαζομένους περισσότερο… νωθρούς.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό για την εφαρμοσμένη ψυχολογία («Journal of Applied Psychology») έδειξε ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας αντι να εργάζονται, σερφάρουν όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο από το γραφείο.

 

 

.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept