Η ΠΟΕΔΗΝ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

133

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει τις ελλείψεις στην Δημόσια Υγεία, προλαβαίνοντας την πολιτική εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ζητώντας χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων.50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα. Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και σε 75 Δήμους δεν υπάρχει Παιδίατρος. Εικόνες τριτοκοσμικές! Σε όλα τα Νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και διαλυμένος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. 

Στο δρόμο του πρωθυπουργού, από την Αττική έως τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί από το  απόγευμα  έως τη νύκτα κανένας αξονικός τομογράφος, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ  και συμπληρώνει πως ακόμη και  στη Λαμία, που λειτουργεί, τις πιο πολλές φορές είναι χαλασμένος.

Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων παραμένει φάντασμα, αναφέρει, αφού,  ακόμη και τώρα, που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, το καλοκαίρι, ξεψυχώντας, έξω από την πόρτα του- κανένας αρμόδιος δεν συγκινήθηκε.
Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει στην ανακοίνωση της όλα τα προβληματα των υγείονομικών μονάδων Μακεδονίας.

«Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργούν 5 χειρουργικά τραπέζια από 9 λόγω ελλείψεων προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία μεγάλες όπως και στα άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Κλειστές κλινικές ΜΕΘ (Παπαγεωργίου 8 κλίνες, Κιλκίς 3, Πολύγυρος 4, Άγιος Δημήτριος 2). Βασικές κλινικές Νοσοκομείων κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρών (παιδιατρική στη Φλώρινα, μαιευτική στη Βέροια, μαιευτική στην Έδεσα, παθολογική στη Νάουσα, ουρολογική στη Γουμένισσα που δεν έχει γυναικολόγο κ.α.
Στην Πτολεμαΐδα με αυξημένο ποσοστό καρκίνου η μονάδα χημειοθεραπείας έμεινε με έναν επικουρικό ογκολόγο γιατρό. Δεν λειτουργεί η αιμοδοσία.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης ο αξονικός είναι συχνά χαλασμένος.
Στα Νοσοκομεία της Νάουσας, των Γιαννιτσών, της Γουμένισσας δεν υπάρχουν αξονικοί..
Σημαντικότατο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαριά ασθενείς με εξιτήριο και χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ. Λόγω μη δυνατότητας εξυπηρέτησης από το ΕΚΑΒ, παραμένουν πολλές ημέρες επιπλέον στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα: κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και της οικογένειας τους, τη μη διακίνηση ασθενών. 

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την λειτουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας.
Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ και τη σύναψη συμβάσεων μέσω ΕΟΠΥΥ Οικογενειακών Ιατρών.
Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά έγιναν 583 αιτήσεις. Επαναπροκηρύχθηκαν 953 θέσεις.

Αυτό δείχνει ότι τελικά ούτε οι αιτούντες αποδέχθηκαν τον διορισμό. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1.200 ευρώ μισθό το μήνα.
Τελικά σήμερα λειτουργούν 69 ΤΟΜΥ με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της πρώην ΕΟΠΥΥ.
Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και έγιναν 1.200 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι πραγματικός. Έως σήμερα πολλοί λίγοι αποδέχονται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Στη τέταρτη αξιολόγηση ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμεί είναι η λειτουργία των ΤΟΜΥ. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση. Ξεκινάει ήδη την μετονομασία των Κέντρων Υγείας σε ΤΟΜΥ.
Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.100. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 1.026. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα.
Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ).

Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.Οι 38 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που υπήρχαν στην χώρα μας, συγχωνεύτηκαν σε 12 Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων για περιστολή των δαπανών.
Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.

Η ΕΣΑΝ ΑΕ βαπτίστηκε στην αριστερή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ονομάστηκε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.

Έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η κατανομή των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ΕΣΑΝ Α.Ε. ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήριζε ταφόπλακα του ΕΣΥ. Τώρα τι είναι;
Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ λειτουργεί Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία, το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Παραχωρήθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. 150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία, σε εμπορεύσιμο αγαθό.» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι ελλείψεις  ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στη Βόρεια Ελλάδα
ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων που φτάνει 35%.Η τεχνική υπηρεσία αποδεκατίστηκε. Από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν μόνο 5 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα παλαιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ανεπαρκή κτιριακή συντήρηση. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον μήνα Απρίλη
ΓΝ ΑΓ ΠΑΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο η έλλειψη φυλακών υποκαταστάθηκε από 5 νοσηλευτές για πλημμελή φύλαξη κατόπιν έκκλησης της υποδιοικήτριας. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον Απρίλη.
ΓΝΘ Παπαγεωργίου.: Από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 12 λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνει το 25%,(350 κενά). 8 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά. Οφείλονται άδειες και πολλά ρεπό.
ΓΝΘ Παπανικολάου: Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων .Για τη λειτουργία των χειρουργείων καλούν προσωπικό από άδεια ή ρεπό. Η Τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη.
ΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 40 % οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 70% στην τεχνική υπηρεσία. Μειωμένη χρηματοδότηση ειδικότερα στην καθαριότητα που είναι ανεπαρκής. Άμεση ανάγκη για προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, και αντικατάστασης του πολύ παλιού αξονικού.
ΓΝΘ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : Στο νοσοκομείο υπάρχει δωρεά 1,5 εκατομμύριο ευρώ ,για τις ανάγκες ασθενών –νοσοκομείου. Ωστόσο δεν αποδεσμεύονται χρήματα για επισκευές σε σοβαρά προβλήματα όπως οι διαρροές νερού μέσα στην παθολογική κλινική από την οροφή, καθώς και σε όλη την παλιά πτέρυγα. Αποδεκατισμένη τεχνική υπηρεσία, ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικούς υπαλλήλους. 1 μόνο φυσιοθεραπεύτρια από τους 5 που προβλέπονται. Από τα 8 δυσεύρετα κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν 6 λόγω ότι οι αναπνευστήρες είναι πολύ παλιοί.
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολύ χαμηλή χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική συντήρηση. ΣΙΤΙΣΗ ασθενών , λόγω έλλειψης χρημάτων , 7 ημέρες μόνο λαχανικά χωρίς κρέας. Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, χωρίς καύσιμα για θέρμανση το χειμώνα. Μεγάλη η έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό και στην κάλυψη των ωραρίων.
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Δε λειτουργεί η Παιδιατρική λόγω έλλειψης παιδιάτρου και δε γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης Γυναικολόγων – Μαιευτήρων. ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ οι πολίτες αναγκαστικά
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ : Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό και προσωπικό όλων των κλάδων. Κλειστή η γναθοχειρουργική, Ο γιατρός μετακινήθηκε στο ιπποκράτειο. Κλειστή η ουρολογική, δε λειτουργεί ο αξονικός ( έλλειψη γιατρών και τεχνολόγων –χειριστών) Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 3 κρεβάτια ΜΕΘ , δεν υπάρχουν. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Σοβαρά προβλήματα στις δευτερογενείς μετακινήσεις ασθενών με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ , με αποτέλεσμα να παραμένουν στο νοσοκομείο και να αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και το κόστος νοσηλείας τους.
ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ : Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν υπάρχει Γυναικολόγος . Ένας παιδίατρος μόνο που δεν καλύπτει τα πρωινά ιατρεία. 1 μόνο Παθολόγος . Εφημερίες κάνουν μόνο οι γενικοί γιατροί , οι οποίοι δεν κάνουν εισαγωγές και στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Σοβαρή η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. Προσλήφθηκαν 5υπάλληλοι με ΑΣΕΠ και έφυγαν με μετάταξη με το νόμο για την εντοπιότητα. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.
ΓΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: Εφημερεύει καθημερινά ,καλύπτει και ανάγκες του νοσοκομείου Καστοριάς και Φλώρινας. Μεγάλη η έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό . Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής κι όχι όλο το 24ωρο.Παλαιός κι ελλιπής υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός καθώς κι έλλειψη υλικοτεχνικής συντήρησης λόγω μειωμένης χρηματοδότησης.
Η μονάδα χημειοθεραπείας (μονάδα με αυξημένα ποσοστά ασθενών με καρκίνο, λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης) έχει μόνο έναν επικουρικό γιατρό. Η αιμοδοσία δεν έχει μονάδα αιμοπεταλίων για τη ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ κλινική βρίσκεται εκτός νοσοκομείου (στο παλιό νοσοκομείο) με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα με κινδύνους για το προσωπικό επειδή δέχεται ασθενείς με εισαγγελική . (ένα γεγονός στις 3/9/2018 το βράδυ, που ασθενής με χειροπέδες επιτέθηκε στο νοσηλευτή βάρδιας και τον χτύπησε στα πόδια).Μειωμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ελλιπής φύλαξη. Τα προγράμματα της νοσηλευτικής βγαίνουν με προσωπικό ασφαλείας .ΟΙ υπηρεσίες της τεχνικής γίνονται από εξωτερικά συνεργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Γ Ν ΒΕΡΟΙΑΣ : Η Μαιευτική κλινική δεν εφημερεύει , λόγω έλλειψης Μαιευτήρων ( 2 ιατροί είναι μόνο ). Ζητείται από τις Μαίες να εφημερεύουν χωρίς γιατρό ( ξαναγυρίζουμε στην εποχή της κυρα – μαμής ) Οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές. Μείωση των χειρουργείων , 2αίθουσες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ( 1 μόνιμος – 1 επικουρικός ) . Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται για αυτόνομα ΤΕΠ καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα να συστεγάζονται επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Παρά τις κινητοποιήσεις το νοσοκομείο εφημερεύει με γενικούς ιατρούς. 1 μόνο Παθολόγος, αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει και το προσωπικό με μεγάλη ευκολία μετακινείται από τη διοίκηση στο νοσοκομείο της ΒΕΡΟΙΑΣ αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο το νοσοκομείο της ΝΑΟΥΣΑΣ. Ο 1 μόνιμος Γυναικολόγος μετακινείται στο νοσοκομείο της Βέροιας για να καλύψει την κλινική. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος
ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Έκλεισε η ΜΑΙΕΥΤΙΚΉ 2 εβδομάδες για να πάρει άδεια η μια γιατρός .
Κ. Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ : έχει μεγάλη κίνηση ασθενών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής για τα λουτρά bozar ωστόσο , δεν χρηματοδοτείται για συντήρηση και στελέχωση Δεν συντηρούνται τα ασθενοφόρα, δεν έχει θέρμανση , κλιματισμό, προβλήματα με υδραυλικές διαρροές, υγρασίες παντού κλπ. Ανύπαρκτα τα μηχανήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες . Ακτινολογικό με αναθυμιάσεις και κρύο. Ελλιπέστατη καθαριότητα. Λόγω έλλειψης ιατρών οι γιατροί από τα περιφερικά ιατρεία εφημερεύουν από τις 8 πμ στο Κέντρο Υγείας αντί στις 3μμ με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία.
ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ : 5 χρόνια κλειστός ο αξονικός τομογράφος λόγω βλάβης. Μεγάλη η έλλειψη των ιατρών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετακινούνται σε άλλους νομούς ή αναγκαστικά να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό φύλαξης που υπάρχει μόνο στο νυχτερινό ωράριο. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Απουσία Αξονικού Τομογράφου (πέρασαν 5 χρόνια από τότε που ανεστάλη η λειτουργία του λόγω βλάβης).
Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου αφού αυτό δεν καλύπτει με τις υγειονομικές του υπηρεσίες μόνο τις ανάγκες των 70.000 περίπου κατοίκων του δήμου Πέλλας, αλλά και τους κατοίκους αρκετών πόλεων των όμορων νομών (Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Αλεξάνδρεια, Γουμένισσα), λόγω του οδικού δικτύου που διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβασή τους σε αυτό με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό/φάρμακα και σε Ιατρικό/Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Πλυντήρια και κλίβανος αποστείρωσης χρήζουν αντικατάστασης, διότι δεν λειτουργούν σωστά λόγω παλαιότητάς τους.
Συνεχείς σοβαρές βλάβες των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εργαζόμενοι, συνοδοί και πριν λίγο καιρό είχαμε και τον εγκλωβισμό ασθενούς.
Έλλειψη Προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ασθενών και των εργαζομένων αφού το υπάρχον προσωπικό καλύπτει μόνο τη νυχτερινή βάρδια (ενδεικτικά αναφέρουμε την κλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό κατά τις πρωινές ώρες σε δύο γυναίκες νοσηλευόμενες στην μαιευτική κλινική).
ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ : Σε Νοσοκομείο που καλύπτει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική , παραμένει ακόμη μετά 3 χρόνια κλειστή η καινούργια πτέρυγα με εντατική μονάδα 4 κλινών και τη την πτέρυγα των επειγόντων ιατρείων που συστεγάζονται με τα τακτικά. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί πρωί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept